Marcați
Relațiile cu ”Gazprom” se răcesc
16.06.2022, 13:36
Relația dintre Republica Moldova cu gigantul rus ”Gazprom” sunt proaste. Declarația a fost făcută de către președintele Parlamentului, Igor Grosu, într-o emisiune TV. El a menționat că în acest context, autoritățile caută surse alternative de achiziție a gazelor naturale, precum și stochează rezerve de cel puțin două luni. Totodată, președintele Legislativului, Igor Grosu, a declarat că la iarnă Guvernul nu va mai oferi compensații tuturor cetățenilor, criticând consumatorii pentru că nu fac economii.

Șeful legislativului afirmă că autoritățile Republicii Moldova nu au o relație bună cu reprezentanții Gazpromului.

IGOR GROSU, președintele Parlamentului: "Cu siguranță mai ales cu acești parteneri stăm prost. De aceea avem de făcut trei lucruri, asupra cărora noi muncim acum. Acesta este sursa alternativă și noi muncim, vedeți, mergem în țări, care exportă în Uniunea Europeană, încerăm să-i convingem, că volum de care noi avem nevoie nu este atât de mare dar sigur sunt niște condiționalități. Doi - rezervele, noi o să facem rezerve de cel puțin două luni, noi avem timp pentru aceste rezerve".

Între timp Compania ”Moldovagaz” a emis un comunicat în care îndeamnă cetățenii să achite la timp și ”în termen cât mai restrâns” facturile pentru gazele naturale consumate în luna mai 2022. Potrivit instituției, termenul limită de achitare a facturilor pentru consumatorii casnici este data de 20 iunie.

"”Moldovagaz” atenționează consumatorii finali despre necesitatea de a achita integral plata datorată pentru gazele naturale furnizate în termenele stabilite în factura de plată. Întru asigurarea respectării de către SA ”Moldovagaz” a obligațiilor contractuale asumate față de furnizorul extern și evitarea sistării furnizării gazelor naturale, rugăm consumatorii finali să efectueze plata datorată, în termen cât mai restrâns, pentru consumul curent de gaze naturale", notează ”Moldovagaz”.

Totodată, președintele Legislativului, Igor Grosu, a declarat că la Guvernul nu mai planifică să acorde compensații pentru gazele naturale în următorul sezon de încălzire. El a menționat că la iarnă Guvernul nu va mai fi atât de darnic cu cetățenii și va fi oferi ajutor doar la unele categorii de persoane.

IGOR GROSU, președintele Parlamentului: "Un mecanism de susținere țintită a celor mai vulnerabili. Iarna trecută noi am dat, cum s-ar spune, din elicopter la toți, cu treabă și fără treabă. Eu sincer îs econom de felul meu, dar când te deplasezi prin oraș și vezi cum stau cu ferestrele deschise, iar afară e minus..."

Din 1 iunie tariful la gazele naturale pentru consumatorii finali a crescut de la 15 lei 49 de bani, până la 18 lei și 62 de bani pentru un metru cub. Anterior, directorul general al ”Moldovagaz”, Vadim Ceban a menționat că în iunie Moldova procură gaz rusesc la un preț de 880 dolari, mia de metri cubi, cu 40 de dolari mai ieftin decât în luna mai. Cu toate acestea autoritățile au spus că nu poate fi vorba despre reducerea tarifului la gazele naturale pentru consumatorii finali.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).