Marcați
Macron: Franța susține cadidatura Moldovei la UE, dar trebuie respectate procedurile
16.06.2022, 13:31
Aderarea la UE este opțiunea strategică de a rămâne parte a lumii libere, a declarat miercuri președintele Moldovei, Maia Sandu, într-o conferință comună de presă cu Emmanuel Macron. Șeful statului francez, la rândul său, a subliniat că Franța susține statutul de candidat al Moldovei la UE, dar trebuie să respecte toate etapele și procedurile așa cum o fac și alte țări, care sunt implicate în procesul de aderare.

Președintele Moldovei, Maia Sandu a menținat în declarația sa că țara noastră a făcut din aderarea la UE un obiectiv strategic, pe care îl va duce până la capăt.

MAIA SANDU președintele Republicii Moldova: "Republica Moldova este o țară europeană cu oameni care împărtășesc valorile europene. O țară care va avea, fără îndoială, un viitor european. Pe 3 martie, 2022, Moldova a depus cererea de aderare la Uniuea Europeană. Pentru noi, aderarea la UE este opțiunea strategică de a rămâne parte a lumii libere, mai ales în contextul actual de securitate".

Emmanuel Macron a comentat la rândul său că la summitul liderilor europeni preconizat pentru săptămâna viitoare „nu se va propune un statut intermediar, de tranziție”, pentru Ucraina și Moldova. Franța, care asigură președinția rotativă a UE, vrea să transmită un „mesaj pozitiv” față de candidatura Chișinăului, a spus președintele Franței, Emmanuel Macron, subliniind că Moldova trebuie să parcurgă toate etapele prevăzute în legislația europeană.

EMMNUEL MACRON președintele Franței: "Rolul meu este să grăbesc acest proces în calitate de președinte al Consiliului Uniunii Europene. Dorința mea este să trimitem un mesaj pozitiv față de această candidatură. Există proceduri, există reguli și bineînțeles atât față de alte state membre, cât și față de cetățeni, trebuie să respectăm echilibrele și procedurile în care sunt implicate și alte state angajate în procesul de aderare. Mă gândesc în special la Balcanii de vest".

La începutul acestei săptămâni ministrul Afacerilor Externe, Nicu Popescu a declarat într-un interviu că procesul de aderare al Moldovei la Uniunea Europeană ar putea dura mai mult de 10 ani.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).