Marcați
Pedepse MAI aspre pentru șoferii care depășesc limita de viteză
15.06.2022, 15:20
Pedepsele pentru șoferii care încalcă sistematic regulamentul circulației rutiere vor fi înăsprite, iar penalitățile pentru conducătorii auto disciplinați vor fi reduse. În acest sens, Guvernul a aprobat o serie de modificări, care au drept scop asigurarea responsabilității conducătorilor auto, creșterea nivelului de siguranță a traficului rutier, reducerea numărului de accidente rutiere și sporirea siguranței cetățenilor în trafic și pe drumurile naționale.

Potrivit ministrului Afacerilor Interne, Ana Revenco, una dinte cauzele actuale a producerii accidentelor rutiere reprezintă fenomenul conducerii mijloacelor de transport cu depășirea limitei de viteză.

ANA REVENCO, ministrul Afacerilor Interen: "Adoptarea proiectului actului normativ la care mă refer astăzi va asigura în primul rând responsabilizara conducătorilor mijloacelor de transport, creșterea nivelului de siguranță a traficului rutier în contextul în care ne propunem să dezvoltăm rețeaua de șosele internaționale și să ridicăm la un alt nivel securitateta acestora. La fel adoptarea proiectului va contribui la reducerea numărului de accidente rutiere. Pe parcursul anului 2021 din cauza conducerii mijlocelor de transport cu viteză excesivă au fost înregistrate și examinate în total peste 800 de accidente rutiere soldate cu decese a 122 de persoane, aproape 1.000 fiind traumatizate".

Astfel, pentru conducătorii auto care încalcă sistematic regulamentul circulației rutiere vor fi introduse sancțiuni mai aspre. Printre acestea se numără interzicerea înmatriculării automobilului și interzicerea inspecției tehnice periodice a vehiculelor, dacă șoferul are în istoric încălcări multiple, ori nu a achitat amenzile stabilite anterior de către autorități. La fel șoferii care încalcă regimul de viteză, ar putea avea interdicție de a mai conduce mijloacele de transport.

ANA REVENCO, ministrul Afacerilor Interen: "Și anume suspendarea exercitării dreptului de aconduce mijloacele de transport pe un termen de la 30-180 de zile, în dependență de limitele de viteză depășită, stabilită pentru un anumit sector de drum, precum și în cazurile în care aplicarea acțiunii contravenționale principale, condiționează acumularea a 15 puncte de penalizare. Instituirea răspunderii contravenționale a proprietarului mijlocului de transport, în cazul în care, acesta refuză sau se eschivează de a comunica identitatea persoanei căreia i-a fost încredințată conducerea vehiculului, implicat în comiterea unei contravenții în domeniul circulației rutiere sau prezintă date eronate.

Totodată, pentru conducătorii auto disciplinați vor fi excluse sancțiunile complementare sub formă de puncte de penalizare pentru conducerea unui vehicul, care nu a fost înmatriculat în modul stabilit sau, care nu a fost supus reviziei tehnice. De asemenea, va fi introdusă sancțiunea contravențională sub formă de avertisment pentru nerespectarea marcajului rutier de către conducătorii mijloacelor de transport.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).