Marcați
Agricultorii afectați de secetă și scumpirea carburanților
15.06.2022, 13:25
Unii agricultori din nordul Republicii Moldova riscă să rămână cu roada pe câmp în acest sezon din cauza crizei carburanților, iar alții chiar sunt determinați să își abandoneze pământurile. Într-un material pentru un post de televiziune din nordul țării, fermierii spun că acest an s-a dovedit a fi unul secetos, iar din cauza lipsei precipitațiilor, mai multe culturi au fost compromise. Cel mai afectat este bobul de grâu, care este de trei ori mai mic decât anul trecut.

Victor Marandiuc este agricultor deja de mai bine de 20 de ani. Deține 350 de hectare de pământ în satul Coada Iazului, raionul Sîngerei, pe care crește grâu, porumb, soia, floarea soarelui și pomi de nuc. Fermierul spune că grâul a ajuns într-o stare la care deja precipitațiile nu vor ajuta la dezvoltarea acestuia.

VICTOR MARANDIUC, agricultor: "În ultima lună și jumătate la noi au fost 8 milimetri de precipitații, în loc de 60-65 norma. Are șanse să nu facă roadă. Cu porumbul dacă noi încă sperăm la precipitații, care o să fie în următoarea lună, două, posibil, grâul la noi în ziua de azi se primește că e într-o stare la care deja ploaia nu ajută. Când frunza asta s-a uscat, spicul mai departe nu se umple. Dacă îl desfacem cu totul, el e mărunțel și când se usucă, se face de două ori mai mic. Ce azi vedem, asta și o să avem".

Anul trecut, în această perioadă, grâul ajungea până la brâul, spune bărbatului, iar roada era de aproximativ 5-6 tone. În aceste an Victor Marandiuc speră că va colecta cel puțin două tone.

VICTOR MARANDIUC, agricultor: "Anul acesta, dacă noi luăm un spic și numărăm, un spic mediu luăm, se primește 50, dintre care 40 maximum o să facă roadă. Solul e uscat, în grâu, undeva de o lună și jumătate, dar în porumb, în floarea soarelui, abia acum au apărut crăpături".

Victor Marandiuc spune că scumpirea piesele de schimb pentru tractoare şi utilaje agricole cu 200%, a motorinei cu 150%, îngrăşămintelor cu 300%, pesticidelor cu 100% l-au bătut la buzunare. Iar aproximativ toate rezervele de porumb şi cereale de anul trecut le-a vândut pentru a plăti creditele, salariile şi pentru a prelucra din nou pământurile. Bărbatul speră că va obține subvenții de la stat, altfel, riscă să renunțe la afacerea sa.

VICTOR MARANDIUC, agricultor: "Ne-am adresat la companii de asigurare. Nimeni nu vrea să asigure de la secetă. Anul acesta dacă nu o să crească prețuri la produsele noastre măcar cu vreo 80-100%, posibil că vom da faliment și vom rămâne datori la bănci. Nu știu, sperăm la ploaie. Dacă o să fie ploaie, o să fie totul bine".

Anul trecut un kilogram de grâu costa 3 lei și 50 de bani. În prezent, acesta este vândut cu 4 lei și 50 de bani.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).