Marcați
Ministrul agriculturii: Statul face tot ce poate
15.06.2022, 12:51
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu, îndeamnă agricultorii să înțeleagă care este situația în care s-a pomenit țara și să renunțe la protestul anunțat pentru data de 21 iunie. Oficialul a declarat, în cadrul emisiunii Acces Direct de la NTV Moldova, că statul face tot ce poate pentru a susține antreprenorii din sectorul agricol, dar posibilitățile la moment sunt reduse.

Gherciu a declarat că Guvernul nu poate la această etapă să returneze integral acciza la motorină din lipsa surselor financiare. În același timp, ministrul a amintit că în acest an Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural a fost majorat până la 1,75 de miliarde de lei, sumă care poate fi folosită de agricultori pentru a-și micșora presiunea financiară în afacerea pe care o gestionează.

VIOREL GHERCIU, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: "Sper că nu vor ieși la protest. Cred că lucrurile pot fi soluționate prin dialog constructiv, eficient, când părțile se aud reciproc, înțelegând care este situația și iarăți o să mă întorc la acel moment că, fondul de subvenționare a fost majorat în premieră într-un timp scurt cu circa 65% de la 1,1 miliarde până la 1,75 de miliarde. Datorită acestei majorări agricultorii pot să-și implementeze acele planurile pe care și le-au propus, în felul acest micșorând presiunea financiară pe care o au asupra gestionării afacerii".

Totodată, fermierii spun că au ajuns la decizia de a protesta și din cauza pasivității autorităților față de problemele stringente cu care se confruntă ramura agriculturii.

ION PLĂMĂDEALĂ, președinte al Consiliului de Administrare al Asociației ”Forța Fermierilor”: "Dialogul nostru cu guvernarea nu a avut un rezultat palpabil. Regulamentul de compensare a accizelor prevede restituirea sumelor mizere. În situația în care motorina se procură cu aproape 31 de lei per litru, compensarea la două procente din valoarea combustibilului este considerată o bătaie de joc. Doamna premier și președintele țării au refuzat să se întâlnească cu agricultorii. Nu ne rămâne altceva, decât să anunțăm un protest de avertizare. Acest eveniment poate fi evitat, dacă până la 21 iunie vom avea un progres real în negocierea cu autoritățile statale".

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, a îndemnat agricultorii să fie totuși mai înțelegători, afirmând că compensarea celor 30 la sută din acciza la motorină este un început, iar până la finele anului ar putea fi achitată integral.

VIOREL GHERCIU, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: "Reeșind din situația în care se află bugetul țării și oricum eu vreau să zic că pentru început, necătând că am auzit diferite replici referitor la aceste 30 de procente, doar 30 din acciza la motorină, că ar fi foarte puțin. Eu cred că este un început, este un precedent și odată fiind identificate acele resurse financiare necesare, disponibile, această acciză la motorină, până la finele anului ar putea fi eventual achitată și integral dar acest lucru va fi anunțat atunci când vor fi identificate aceste resurse".

Agricultorii au anunțat că vor ieși la protest în data de 21 iunie. Fermierii acuză autoritățile că neglijează sectorul agricol. Agricultorii cer compensarea totală a accizei pentru motorina procurată în 2022. Totodată, fermierii cer compensare parţială a cheltuielilor pentru fertilizanţi şi pesticide.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).