Marcați
Odnostalco: Situația în țară este alarmantă
14.06.2022, 16:34
Blocul Comuniștilor și Socialiștilor îi cere partidului de guvernământ să întreprindă măsuri urgente pentru a stopa aprofundarea sărăciei în Moldova. Într-un briefing de presă, socialistul Vladimir Odnostalco, a declarat că cetățenii trăiesc din ce în ce mai rău și cu greu fac față scumpirilor. În context, el solicită să fie revizuite normele de consum, care, în prezent, sunt mizere.

Deputatul BCS, Vladimir Odnostalco, a declarat că fracțiunea pe care o reprezintă propune, periodic, inițiative legislative, menirea cărora este de a îmbunătăți viața cetățenilor, însă majoritatea parlamentară PAS blochează aceste proiecte.

VLADIMIR ODNOSTALCO, deputat BCS: "De nenumărate ori, noi, fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor în Parlament, am pledat pentru proiectele sociale, peste 50 de proecte sociale au fost înregistrate de noi, dar, practic, nici unul nu a fost acceptat. Mai exact, doar două au fost, dar unul din ele a fost respins, al doilea a fost acceptat. O să vedem ce va fi mai departe. Vedem că situația în țară nu se schimbă, guvernarea nu este în stare să îmbunătățiască viața cetățenilor".

Totodată, deputatul a amintit că, atât pensia minimă, cât și salariul minim pe economie, sunt insuficiente astăzi pentru a asigura bunăstarea și supraviețuirea cetățenilor.

VLADIMIR ODNOSTALCO, deputat BSC: "Astăzi, pensia minimală este 2.280 de lei, deci ea acoperă doar 65 la sută din coșul de consum ce conține produsele alimentare necesare pentru a supraviețui. Astăzi salariul minim în sectorul real este de 3.500 de lei, asta este aproximativ 50 la sută din salariu. Omul rămâne cu 1.815 de lei ca să achite toate serviciile comunalele, ca să cumpere haine și pentru a se deplasa. Dar în fiecare familie sunt copii, dar ce ar trebuie să mănânce acei copii, nu se știe".

Contactată de redacția noastră pentru a comenta declarațiile deputatului BCS, purtătoarea de cuvânt a Partidului Acțiune și Solidaritate, Adriana Vlas, a menționat că Republica Moldova a devenit astăzi o țară vulnerabilă din cauza războiului din Ucraina.

”Moldova este o țară foarte afectată de războiul din regiune, care se confruntă cu mai multe crize simultan: fluxul de refugiați, perturbări a căilor de comerț, creșterea prețurilor, criza energetică, dar și ipocrizia socialiștilor, care-și fac capital politic pe această stiuație și manipulează opinia cetățenilor. Moldova este o țară vulnerabilă acum inclusiv din cauza fostei guvernări PSRM. Autoritățile sunt alături de cetățeni, vin constant cu soluții pentru a ameliora crizele prin care trecem. Împreună vom face față acestei perioade deloc ușoare”, notează Adriana Vlas.

Recent, PSRM a prezentat două inițiative legislative pentru protecția populației în contextul inflației. Este vorba de indexarea trimestrială a pensiilor și indemnizațiilor, dar și instituirea așa numitei ”a 13-a pensie”. Majoritatea PAS a respins propunerile, la fel cum a refuzat mai multe inițiative legislative ale PSRM, inclusiv ajutorul unic de 1.000 de lei pentru pensionari sau compensațiile pentru pâine.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).