Marcați
Ambasadorul SUA la Chișinău spune că țara noastră nu este în pericol
14.06.2022, 16:27
Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chișinău, Kent Logsdon, califică Republica Moldova drept o țară sigură, deși se află în vecinătatea imediată a unui război. Oficialul spune că, deocamdată, nu există informații care ar atesta o eventuală amenințare la adresa securității Republicii Moldova. Totodată, acesta spune că Statele Unite ale Americii vor continua să ofere sprijin Republicii Moldova, mai ales în eventualitatea unui nou val de refugiați ucraineni.

Ambasadorul SUA la Chișinău spune că riscurile de securitate la adresa Republicii Moldova sunt constant monitorizate și, deocamdată, nu există indicii care ar trăda o eventuală implicare a Republicii Moldova în război.

KENT LOGSDON, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chișinău: "Mă simt sigur aici. Familia mea este aici, cu mine. Ambasada funcționează în regim normal. Noi nu avem informații care să arate că ar exista o amenințare militară imediată, directă la adresa Republicii Moldova. Este o situație pe care o urmărim în fiecare zi. Noi am încercat să face tot posibilul pentru a comunica foarte clar cu partenerii noștri din Republica Moldova din guvern, din societatea civilă și mass-media".

Diplomatul spune că țara sa a apreciat intensificarea dialogului dintre Chișinău și Tiraspol după incidentele provocatoare din regiunea transnistreană. Acesta a mai adăugat că SUA insistă pe soluționarea pașnică a diferendului transnistrean, prin identificarea unui statut special regiunii transnistrene, în limitele frontierelor recunoscute la nivel internațional.

KENT LOGSDON, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chișinău: "Au fost lucruri care ne-au îngrijorat, au fost niște incidente care au avut loc în special în regiunea separatstă Transnistria și cred că a fost foarte important din ceea ce am văzut noi, ca conducerea de pe ambele maluri ale râului să se asigure că aceste lucruri nu escaladează, că tensiunile nu sporesc și acest lucru a fost destul de important pentru noi. Noi am fost reasigurați pe întreaga perioadă a războiului provocat în Ucraina că acele două părți au fost în legătură constantă, continua să discute unul cu altul, în cadrul 5+2 la nivelul OSCE. Noi continuăm să vedem aceste ședințe unu la unu cu negociatorii, observatorii de acolo în pofida dificultăților care există și a tensiunilor care există între cei doi parteneri".

Ambasadorul american a menționat că SUA susțin dezvoltarea economică a Republicii Moldova, inclusiv, prin programul USAID în valoare de 35 de milioane de dolari, lansat recent. Programul își propune să îmbunătățească mediul de afaceri și comerțul din Republica Moldova în contextul crizei regionale.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).