Marcați
BOȚAN: Vizita lui Macron poate fi „îndulcirea pilulei” înaintea unei decizii negative privind aderarea
14.06.2022, 12:45
Vizita președintelui francez Emmanuel Macron la Chișinău pe 15 iunie poate avea ca scop ”îndulcirea pilulei” înaintea unei posibile decizii negative în privința cererii de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Declarația a fost făcută de directorul Asociației pentru Democrație Participativă ”ADEPT”, Igor Boțan pentru un post de radio privat. El a menționat că această ”pilulă” ar putea fi acceptată de Chișinău, subminând în așa mod și pozițiile Ucrainei.

Directorul Asociației pentru Democrație Participativă ”ADEPT”, Igor Boțan a declarat că mai multe țări europene manifestă scepticism în privința aderării țării noastre la Uniunea Europeană.

IGOR BOȚAN, director al Asociației pentru Democrație Participativă ”ADEPT”: "Părerea mea este că decizia Comisiei Europene va fi mai degrabă pozitivă, însă, în privința Consiliului European, știm că există țări care manifestă un scepticism pronunțat și din acest punct de vedere nimeni nu poate spune cu certitudine cu ce se va solda această întrunire".

Un alt aspect important în viziunea lui Igor Boțan este faptul că țara noastră s-a lăsat convinsă că procesul de aderare la UE va fi unul îndelungat, față de Ucraina care încearcă să grăbească acest proces și nu acceptă măsuri paliative.

IGOR BOȚAN, director al Asociației pentru Democrație Participativă ”ADEPT”: "Ne-am convins cu toții că Ucraina nu vrea niciun fel de măsuri paliative, vrea să devină candidată la integrarea în Uniunea Europeană și diplomația ucraineană a luptat în aceste două-trei luni de zile pentru o astfel de soluție. Pe de altă parte am văzut că Republica Moldova s-a lăsat convinsă să accepte că procesul de integrare europeană, obținerea statutului de candidat și perioada, care urmează de negocieri și așa mai departe poate fi una îndelungată, deci Republica Moldova a fost mai ușor să fie modulată de către europeni".

Directorul Asociației pentru Democrație Participativă ”ADEPT”, Igor Boțan a mai presupus că vizita oficialului francez în țara noastră, ar avea drept scop propunerea acestor măsuri paliative, care ar submina și poziția Ucrainei.

IGOR BOȚAN, director al Asociației pentru Democrație Participativă ”ADEPT”: "Mă tem că scopul vizitei lui Macron la Chișinău este să insiste pe măsurile paliative și mă tem că autoritățile moldovene ar putea să accepte o astfel de soluție, lucru care ar submina și pozițiile Ucrainei".

Liderii europeni urmează să decidă la reuniunea Consiliului European din 23-24 iunie dacă le acordă Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei statut de țări candidate, după ce Comisia Europeană își va da avizul, pe 17 iunie, în privința cererilor de aderare ale celor trei țări la UE.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).