Marcați
Spînu: Planul optimist este să menținem contractul cu ”Gazprom”
14.06.2022, 11:39
Planul optimist pentru Republica Moldova este să menținem contractul cu ”Gazprom”, iar scenariul pesimist este să cumpărăm gaze naturale de pe piață. Declarația a fost făcută de către ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. Într-o emisiune televizată acesta a menționat că la ultimele trei scrisori expediate de către autoritățile de la Chișinău concernului rus, nu a existat niciun răspuns. Dar chiar și așa Spînu a recunoscut că țara noastră nu găsește gaz mai ieftin, decât cel procurat din Federația Rusă.

ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: "La gaz avem cea mai bună ofertă care este acum pe piață. Chiar dacă înțelegem că este un preț mare pentru mulți cetățeni. Suntem în situația în care prețul la gaz pe timp de vară este mai mare decât a fost uneori iarna. Republica Moldova are șanse reale să cumpere gaze naturale din Azerbaidjan. Avem, în sfârșit, diversificarea surselor de aprovizionare cu gaz. Nu vreau să dau un termen, dar garantez că în următorii ani Republica Moldova va avea surse diversificate de gaz".

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu a menționat că autoritățile deja se pregătesc pentru sezonul rece al anului. Spînu a precizat că o parte din volumele de gaze stocate sunt procurate din banii bugetului de stat, iar pentru restul volumelor statul se va împrumuta de la BERD.

ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: "Prin decizia Comisiei Situații Excepționale, Energocom a reușit achiziționarea a 24 de milioane de metri cubi de gaz, care sunt deja în proprietatea Energocom. Volumele au fost achiziționate la prețul lunilor februarie și martie, la un preț foarte bun. Pe timp de vară aceste volume ne ajung pe o lună, pe timp de iarnă doar pentru o săptămână. Pentru rezervele de gaz pe care le planificăm pentru luna august, suntem în discuții finale cu BERD, pentru contractarea unui credit de 300 de milioane. O parte din bani sunt pentru cumpărări de urgență și alta pentru depozitare".

De la 1 iunie, consumatorii Republicii Moldova achită 18,62 lei pentru un metru cub de gaz. Andrei Spînu spune că tarifele ar putea fi revizuite, doar în cazul în care prețul de achiziție a gazului va scădea.

ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: "Dacă după formula Moldovagaz-Gazprom vom avea un preț mai mic pentru lunile iulie, august și septembrie, tarifele ar putea fi revăzute. Planul optimist este să menținem acest contract cu Gazprom. Scenariul pesimist este să cumpărăm de pe piață. Scenariul pesimist ar fi să se întâmple lucruri grave pe conductele de tranzit. Un alt scenariu pesimist va fi atunci când Gazprom va decide să oprească livrările de gaze spre Ucraina, Republica Moldova și alte state".

Luni, Moldovagaz a anunțat că datoria consumatorilor finali pentru gazele naturale furnizate în perioada ianuarie-aprilie este de 112 milioane de lei. În acest context, Moldovagaz le cere consumatorilor să-și achite datoriile pentru a evita deconectarea de la rețeaua de gaze naturale.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).