Marcați
Agricultorii vor ieși la protest
13.06.2022, 16:11
Agricultorii vor ieși la protest în data de 21 iunie. Anunțul a fost făcut de reprezentanții asociației ”Forța Fermierilor” într-o conferință de presă. Ei au menționat că decizia vine în contextul situației critice din agricultură, dar și a lipsei de dialog cu reprezentanții Guvernului. Totodată, fermierii spun că acest eveniment poate fi evitat, dacă autoritățile vor negocia cu ei.

Fermierii spun că au ajuns la decizia de a protesta și din cauza pasivității autorităților față de problemele stringente cu care se confruntă ramura agriculturii.

ION PLĂMĂDEALĂ, președinte al Consiliului de Administrare al Asociației ”Forța Fermierilor”: "Dialogul nostru cu guvernarea nu a avut un rezultat palpabil. Regulamentul de compensare a accizelor prevede restituirea sumelor mizere. În situația în care motorina se procură cu aproape 31 de lei per litru, compensarea la două procente din valoarea combustibilului este considerată o bătaie de joc. Doamna premier și președintele țării au refuzat să se întâlnească cu agricultorii. Nu ne rămâne altceva, decât să anunțăm un protest de avertizare. Acest eveniment poate fi evitat, dacă până la 21 iunie vom avea un progres real în negocierea cu autoritățile statale".

Fermierii cer restituirea totală a accizelor la motorină, compensarea parțială a motorinei și a pesticidelor, dar și deblocarea exportului de grâu. Purtătoarea de cuvânt a Guvernului, Anastasia Taburceanu, ne-a declarat că cerințele agricultorilor sunt greu de realizat în condițiile crizei cu care se confruntă Moldova.

ANASTASIA TABURCEANU, purtătoarea de cuvânt a Guvernului: "Forța Fermierilor vrea compensații pentru combustibil 100 de procente din partea statului, ceea ce la moment statul nu poate oferi, în contextul unei crize fără precedent în care ne aflăm din cauza războiului în statul vecin. Dacă aceasta rămâne a fi unica lor doleanță, atunci probabil că va fi nevoie de ceva mai multe negocieri".

Totodată, purtătoarea de cuvânt al Executivului, Anastasia Taburceanu, a menționat că, într-un stat democratic, oricine are dreptul să protesteze, iar acuzațiile privind lipsa de dialog din partea Guvernului sunt false.

ANASTASIA TABURCEANU, purtătoarea de cuvânt a Guvernului: "Mai mulți colegi din cabinetul de miniștri, dar și doamna prim-ministru s-a întâlnit cu mai mulți fermieri, producători și agricultori. Împreună ei s-a diascutat subiectele și greutățile prin care trec în această perioadă și s-a convemit asupra unor mecanisme prin care aceștia să beneficieze de un oarecare suport din partea statului. Respectiv acuzațiile care țin de lipsa de dialog sunt totuși un fals".

De asemenea, Taburceanu a precizat că, până în data de 21 iunie, Guvernul va ieși la dialog cu reprezentații ”Forța Fermierilor”, pentru a prezenta soluții la doleanțele agricultorilor.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).