Marcați
Ucraina a stabilit trasee prin Polonia și România pentru exportul cerealelor
13.06.2022, 15:20
Ucraina a stabilit două rute prin Polonia și România pentru a exporta cereale și a evita o criză alimentară globală, însă blocajele de la punctele vamale au încetinit lanțul de aprovizionare. Despre asta a declarat ministrul adjunct de Externe al Kievului, Dmitro Senik. În cadrul unui summit, desfășurat în Singapore pe tema securității, oficialul a menționat că există aproape 30 de milioane de tone de cereale depozitate pe teritoriul Ucrainei, pe care încearcă să le exporte pe cale rutieră, fluvială și feroviară.

Dmitro Senik a declarat că securitatea alimentară globală este în pericol. Ucraina este al patrulea mare exportator de cereale din lume și se află acum în discuții cu statele baltice pentru a adăuga un al treilea coridor pentru exporturile de alimente, a declarat Senik. El nu a oferit detalii despre cantitatea de cereale care a fost deja transportată sau care va fi transportată prin aceste rute.

”Acele rute nu sunt perfecte, deoarece creează anumite blocaje, dar facem tot posibilul să dezvoltăm acele rute între timp”, a declarat Senik în cadrul summit-ului din Singapore, Asia.

Sistemul feroviar ucrainean funcţionează pe un ecartament diferit de cel al statelor europene, cum ar fi Polonia, de aceea cerealele trebuie să fie transferate în diferite trenuri la graniţă, unde nu există multe instalaţii de transfer sau depozitare. Redirecţionarea cerealelor către România presupune transportul pe calea ferată către porturile dunărene şi încărcarea mărfurilor pe şlepuri pentru a naviga către portul Constanţa, acesta fiind un proces complex şi costisitor.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).