Marcați
Absolvenții claselor gimnaziale au susținut astăzi ultimul examen
13.06.2022, 15:16
Absolvenții gimnaziilor au susținut astăzi ultimul examen. Anunțul a fost făcut de șeful interimar al Direcției Generale Educație, Tineret și Sport a Capitalei, Andrei Pavaloi. De asemenea, el s-a referit și la examenul de absolvire al claselor liceale și la neregula depistată în testul la limba engleză, unde un item era formulat incorect.

Șeful interimar al Direcției Generale Educație, Tineret și Sport a Capitalei, Andrei Pavaloi, a declarat că cei peste 7.000 de absolvenți ai claselor gimnaziale au susținut astăzi examenul la istoria românilor și universală.

ANDREI PAVALOI, șeful interimar al Direcției Generale Educație, Tineret și Sport a Capitalei: "În perioada 2-13 iunie a avut loc susținerea examenelor de absolvire la gimnaziu. La data de astăzi se desfășoară ultimul examen, pentru clasa a IX-a la care participă 7.716 candidați din 126 de instituții".

Șeful interimar al Direcției Generale Educație, Tineret și Sport a Capitalei, Andrei Pavaloi, a mai menționat că, în acest an, participă peste 9.000 de candidați la examenele de absolvire a liceului, care se defășoară în 31 de centre de bacalureat.

ANDREI PAVALOI, șeful interimar al Direcției Generale Educație, Tineret și Sport a Capitalei: "Marți, pe data de 7 iunie 2022, a avut loc examenul a limba de instruire în cele 31 de centre de examene, iar la data de 10 iunie s-a desfășurat examenul la limba străină, respctiv au fost transmise, prin proces verbal, 8.464 de teste, dintre care la limba engleză - 6.616, la limba franceză - 1.903, limba germană - 47, limba italiană- 37, spaniola- 61. Vreau să menționez faptul că, conform regulamentului în vigoare, au fost scutiți în oficiu și au primit nota 10 - 1.212 elevi dintre care 1.088 la limba engleză, 58 - franceză, 33- germană, 18 - italiană și 15 spaniolă".

De asemenea, șeful interimar al Direcției Generale Educație, Tineret și Sport a Capitalei, Andrei Pavaloi, a declarat că vor fi evaluate solicitările elevilor care au susținut examenul la limba engleză, unde un item era formulat incorect.

ANDREI PAVALOI, șeful interimar al Direcției Generale Educație, Tineret și Sport a Capitalei: "Testele sunt elaborate de către Agenția Națională pentru Evaluare, iar acces la conținutul testelor l-au avut, în ziua de bac, doar elevii. Noi vom putea vizualiza testele abia după ridicarea acestora, dar din ce au comunicat elevii cu profesorii lor, într-adevăr unul din itemii testului la limba engleză a fost foarte ambiguu și a dus în eroare o bună dintre elevi, menționându-se că urmau să facă anumite comentarii în afara Marii Britanii. Nu s-a înțeles până la urmă și defapt majoritatea elevilor au făcut invers sau au scris în test invers de ce s-a cerut. Cel mai probabil că la acest examen sau la acest test vom avea foarte multe solicitări de a fi reevaluate. Zicem - vom cunoașe acest lucru după data de 26 iunie, când vom avea și noi acees la conținutul nemijlocit al testelor și vom putea spune mult mai multe cu referire la acest subiect".

La rândul său, Ministerul Educației și Cercetării în comun cu Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare au venit cu o reacție privind subiectul III din cadrul probei de examen la limba engleză. Reprezentanții instituției au declarat că testul corespunde Programei pentru examenul de bacalaureat.

”Regretăm interpretarea incorectă a cerințelor itemului, admisă de unii candidați și reiterăm că testele vor fi verificate în conformitate cu prevederile Regulamentului cu privire la examenul național de bacalaureat și ale baremului de corectare/evaluare a testului propus. Baremul permite nu doar evaluarea înțelegerii temei abordare, dar și a competențelor lingvistice demonstrate conform criteriilor stabilite. Astfel, interpretarea corectă a cerințelor subiectului III din cadrul probei de examen la limba străină este doar unul din criterii, ceea ce permite evaluarea competențelor cu aplicarea tuturor criteriilor din barem. Ministerul Educației și Cercetării și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare întotdeauna au soluționat neclaritățile în favoarea elevului. Evaluarea la proba de examen la Limba engleză din cadrul sesiunii de bacalaureat 2022 nu va fi o excepție. Vor fi acceptate răspunsurile oferite de candidați și în cazul în care va fi descrisă o capitală dintr-o țară în care se vorbește limba engleză”, se menționază în comunicatul Ministerul Educației și Cercetării.

Rezultatele examenelor pentru treapta gimnazială vor fi anunțate în data de 20 iunie, iar a celor de bacalaureat - în 26 și 27 iunie. Sesiunea suplimentară pentru clasele gimnaziale se va desfășura în intervalul 4-7 iulie, iar pentru liceeni în perioada 18-25 iulie.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).