Marcați
Start campaniei de prevenire a înecurilor
13.06.2022, 15:12
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI a dat startul “Campaniei de prevenire a înecurilor în perioada estivală”. Acțiunea a avut loc la stația de salvare de pe lacul Valea Morilor din Capitală. În cadrul evenimentului, angajații IGSU, au reamintit depre importanța prevenirii înecurilor. Totodată, autoritățile au menționat și despre necesitatea imlicării autorităților publice locale și centrale, dar și gestionării bazinelor acvatice în preîntîmpinarea și restricționarea persoanelor, care aleg scăldatul în locuri neamenajate.

Angajații instituției recomandă ca scăldatul să fie organizat în locuri autorizate și amenajate corespunzător, să fie evitat în condiții de noapte și de timp nefavorabil. Mai mult, oamenii sunt rugați să nu consume băuturi alcoolice înainte de intra în apă, pentru a evita tragedii, a menționat adjunctul șefului Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Anatolie Viniciuc.

ANATOLIE VINICIUC, adjunctul șefului Inspectoratului General pentru Situații de Urgență: "În ultimii 20 de ani, noi avem 635 de copii și peste 3.900 de cetățeni înecați. Vreau să atenționez cetățenii că locurile amenajate sunt sigure. Eu vreau să menționez că, în acest an, deja au fost salvate 35 de persoane, acolo unde sunt stațiile de salvare. De aceea, vrem ca să ajungă la fiecare cetățean ca să conștientizeze că scăldatul este bine-venit, acolo unde este amenajat".

O atenție aparte trebuie acordată minorilor, astfel adulții sunt îndemnați să-i monitorizeze și să nu le permită scăldatul fără supraveghere, a mai subliniat șeful Inspectoratului Național Securitate Publică, Dorel Nistor.

DOREL NISTOR, adjunctul șefului Inspectoratului Național de Securitate Publică: "Victimele scăldatului în locurile interzise sunt și copii. În acestă perioadă noi venim cu mai multe recomandări către părinți, să supravegheze mai mult copii, să nu admită ca aceștia să participe la scăldat, sau să plece și să nu fie supravegheați de aceștia, inclusiv când sunt în adiacentul bazinelor acvatice. Ori, aceasta este și o perioadă când foarte mulți merg la lucrări agricole și nu supraveghează aceste terenuri, care sunt în adiacentul lacului de acumulare, unde sunt prezenți copii, care nu sunt supravegheați, și ca rezultat avem aceste situații tragice".

Adjunctul șefului Inspectoratului Național Securitate Publică, Dorel Nistor, a declarat că autoritățile vor efectua razii în toate localitățile, precum și în toate taberele de odihnă, pentru a atenționa despre riscurile scăldatului în locurile interzise.

DOREL NISTOR, adjunctul șefului Inspectoratului Național Securitate Publică: "Noi vom fi prezenți de comun cu colegii la activitățile de informaree, inclusiv la acele razii pe care le desfășurăm, practic, zilnic, unde discutăm cu cetățenii, informăm cetățenii despre pericole. Avem discursurile inclusiv comune cu reprezentanții autorităților locale și a celor de la Agenția pentru Protecția Apelor, care vin în suportul nostru și sunt informați cum să amenajeze acele lacuri, cum să plaseze panourile informative pentru informarea cetățenirlor despre riscurile la care se expun. Inclusiv, să informeze cetățenii în localitățile de baștină, unde sunt prezente lacurile acvatice să nu admită cazuri de a intra sau a marge la scăldat".

Campania de prevenire a înecurilor se va desfășura în toată țara pe parcursul perioadei estivale. Potrivit datelor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, de la începutul acestui an, în bazinele acvatice și-au pierdut viața 10 persoane, inclusiv doi minori.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).