Marcați
Fără taxe de import în UE
9.06.2022, 16:08
Țara noastră va avea posibilitatea să vândă produse agricole pe piețele europene fără a plăti taxe vamale, cel puțin un an. Comisia Europeană a propus astăzi un regulament în acest sens, care oferă acces temporar pe piață pentru produsele care sunt supuse cotelor tarifare. Este vorba de prune, struguri de masă, mere, roșii, usturoi, cireșe și suc de struguri.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că decizia privind scutirea de taxe vamale pentru produsele agricole reprezintă un gest de solidaritate pentru a ajuta Moldova să facă față pierderii principalelor sale piețe și centre de tranzit pentru aceste mărfuri.

”Agresiunea neprovocată și nejustificată a Rusiei nu afectează grav doar economia Ucrainei, ci și pe cea a vecinilor săi și ai noștri, în acest caz Moldova. Decizia de astăzi, de mai mult decât dublarea a șapte cote pentru exporturile agricole cheie ale Republicii Moldova, este un semn tangibil al solidarității UE”, a declarat Ursula von der Leyen.

Practic, toate produsele moldovenești vor putea intra în UE fără taxe vamale în cadrul zonei de liber schimb profund și cuprinzător UE-Moldova.

”Moldova a beneficiat de un Acord de Asociere, inclusiv ZLSAC, cu UE din 2014. Acest sistem comercial preferențial a permis Moldovei să profite de eliminarea tarifelor la exportul către UE a tuturor mărfurilor, cu excepția a șapte produse agricole. Acest lucru este în concordanță cu principalele obiective ale Acordului de Asociere, care sunt de a stabili condiții pentru consolidarea relațiilor economice și comerciale, care să conducă la integrarea treptată a Moldovei în Piața Internă a UE, precum și de a contribui la întărirea democrației și a politicii, economice și economice. şi stabilitatea instituţională în Moldova”, comunică Comisia Europeană.

Regulamentul propus urmează să fie analizat și aprobat de Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene.
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).