Program de împădurire pentru 100 de mii de hectare
9.06.2022, 11:34
Guvernul îşi propune în următorii ani împădurirea a 100 de mii de hectare. Desprea asta a anunțat ministrul Mediului, Iuliana Cantaragiu. Într-o emisiune televizată aceasta a declara că acum sunt colectate informațiile de la autorităţile publice locale privind terenurile care necesită a fi împădurite. Bugetul total al programului este de un miliard de euro. Iuliana Cantaragiu spune că Moldova nu dispune de astfel de fonduri, însă negociază cu partenerii externi pentru a obţine finanţarea acestui proiect.
Potrivit datelor oficiale, doar 11 la sută din suprafaţa țării este împădurită, iar prin Programul Naţional de Împădurire autorităţile planifică până în anul 2030 să fie împădurită încă 15 la sută din suprafaţa teritoriului. Ministrul Mediului, Iuliana Cantaragiu, a declarat că pentru implementarea acestui proiect este nevoie de un miliard de euro.
IULIANA CANTARAGIU, ministrul Mediului: "Ceea ce privește programul de împădurire suntem în dialog cu autorităţile publice locale şi de colectare a suprafeţelor de terenuri pe care ne dorim să le împădurim. Deja avem acumulate peste 4.500 de hectare. Cea mai mare provocare care există este finanţarea acestui program de împădurire. Costurile sunt foarte mari. Costurile estimative pentru a reuşi împădurirea celor 100 de mii de hectare se ridică la un miliard de euro".
Ministerul Mediului, Iuliana Cantaragiu spune că lipsa de finanţare este un obstacol în calea extinderii activităţilor de împădurire, iar Fondul Ecologic Naţional, principalul instrument de finanţare pentru implementarea politicilor de mediu, este insuficient.
IULIANA CANTARAGIU, ministrul Mediului: "Acum suntem în proces de dialog cu partenerii de dezvoltare care ar putea să ne ajute în acest sens. Obţinerea finanţării este un proces destul de birocratic. Până obţinem bani din exterior, am reuşit la rectificarea bugetului să alocăm din bugetul de stat pentru programul de împădurire din acest an 57 de milioane de lei".
Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, în Republica Moldova se taie câte trei hectare de pădure la fiecare oră, iar zilnic în ţara noastră se defrişează 73 de hectare forestiere. Cel mai ridicat grad de împădurire o are zona de centru, unde sunt concentrate aproape 60 la sută dintre păduri. În zona de nord și sud, gradul de împădurire este de aproape şapte la sută.
NTV Moldova