Marcați
Ioniță: Fiecare al treilea leu achitat petru benzină merge la stat
9.06.2022, 11:24
Șoferii care procură carburanți îi achită statului câte 11 lei și 56 de bani pentru fiecare litru. Asta înseamnă cu 2 lei și 52 de bani mai mult, decât acum jumătate de an. Precizarea a fost făcută de expertul economic IDIS ”Viitorul”, Veaceslav Ioniță. El a precizat că fiecare al treilea leu achitat pentru benzină ajunge la stat.

Economistul IDIS ”Viitorul”, Veaceslav Ioniță, a scris pe pagina sa de facebook că în suma achitată de șoferi sunt incluse accizele, TVA, alte impozite și taxe locale. ”Însă cel mai trist este că din această sumă doar 4,3 lei pentru un litru ar urma conform legii să fie virați în fondul rutier pentru întreținerea și reparația drumurilor. Însă și această sumă modestă nu ajunge în fondul rutier, dar este utilizată în alte scopuri. În ultimii opt ani fondul rutier a fost deposedat de aproape 10 miliarde lei, bani care conform legii urmau să ajungă la drumuri, dar au fost păpați de noi cu succes”, a menționat Veaceslav Ioniță.

Expertul economic a mai declarat că drumurile din Republica Moldova ar avea nevoie, doar în acest an, pentru întreținere, de cel puțin unu la sută din PIB sau 2,4 miliarde de lei și încă două miliarde suplimentar pentru construcția de altele noi. De asemenea, el a menționat că atunci când un drum este într-o stare deplorabilă, costurile populației de deplasare cresc cu 32 la sută. Respectiv, cetățenii sunt nevoiți să cheltuie patru litri de benzină sau motorină în loc de trei. Potrivit lui, anul trecut, cheltuielile suplimentare ale posesorilor de autovehicule, din cauza drumurilor de o calitate joasă, au fost de aproximativ 4,4 miliarde de lei, sau 6.500 de lei pentru o familie.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).