Marcați
Lipsă de motorină la mai multe stații de alimentare
8.06.2022, 16:15
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a anunțat că țara noastră dispune de stocuri suficiente de motorină. Asta după ce ieri seara, pe rețelele de socializare au apărut mai multe imagini în care pe panouri se observa lipsa acestui tip de combustibil. Între timp, deputatul PAS, Radu Marian, a declarat astăzi că unele stații de alimentare, într-adevăr, se confruntă cu lipsa motorinei la pompă și a dat asigurări că instituțiile responsabile verifică situația.

După apariția imaginilor pe rețelele de socializare, echipa noastră de filmare a mers, în această dimineață, la câteva stații de alimentare, pentru a verifica, dacă au fost suplinite stocurile de combustibil, însă am constatat că motorina lipsea în continuare.

Și unii șoferi ne-au confirmat lipsa motorinei la mai multe stații de alimentare din Capitală.

- Da, într-adevăr îi lipsă de motorină. - Și unde ați făcut rost de motorină sau mai aveți în rezervă? - Da nu-i rezervă, că aici nu avem depozit. Nu am depozit acasă. - Și dacă va dispărea motorina cu totul din țară ce veți face? - Trecem la căruță cu cai.

- Când monopolul se află în două trei mâini, ei dictează piața. Nu este o reglementare fixă a legislației și ei acum își bat joc de lume, de țară. - Și dumneaovastră cum vă veți descurca fără combustibil? - O să mergem pe jos. Cred că o să apară, cum nu ai da, fiindcă ei pur și simplu merg la un fel de șantaj.

- Foarte rău - Și cum vă veți descurca, ce veți face? - Nu știm ce o să facem în viitor. Mai ales suntem agricultori, avem și pământ, acolo ne pune jos cu totul.


- Este o idioțenie. Niciodată nu am crezut că în Republica Moldova..înțelegem că nu avem petrol, suntem agrari, mai pe scurt îi o strășnicie. - Cum vă veți descurca fără motorină, dacă nu apare? - La bicicletă.

Asociația Companiilor Petroliere din Moldova care acoperă 40 la sută din piață a averizat, încă de săptămâna trecută, despre o eventuală criză pe piața carburanților și a expediat în acest sens o scrisoare către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică și Serviciul Vamal, pentru o remediere cât mai urgentă a situației.

”Timpul de așteptare în vamă este foarte mare și sunt formate rânduri excesive pentru trecerea autocisternelor cu produse petroliere la Punctul de trecere a frontierei de Stat cu România ”Leușeni – Albița”, în ambele direcții. În acest sens, în ultima perioadă, de către companiile importatoare de produs, sunt întâmpinate probleme logistice de staționare a autocisternelor cu produse petroliere, din această cauză fiind întârzieri de transportare a mărfurilor contractate, în timp ce în țară este un deficit acut de produse petroliere", se menționează în scrisoarea Asociației Companiilor Petroliere din Moldova.

Deputatul PAS, Radu Marian, a confirmat pentru un portal de știri privat că unele stații de alimentare, într-adevăr, se confruntă cu lipsa motorinei la pompă. El a declarat că sunt mai multe motive care au contribuit la crearea acestei situații.

”S-a adăugat mai multă capacitate de transport pe feroviar. La CSE, mâine, se va decide ca importurile destinate țării noastre și care ajung prin portul Giurgiulești, să aibă prioritate. În plus, vameșii noștri merg în România și se asigură că cisternele cu carburanți trec mai repede controlul necesar. Intuim că unele companii așteaptă prețuri mai mari la pompă. Facem analiză acum și dacă se confirmă că o fac intenționat, vor fi sancționate. Prețurile de import cresc brusc acum. Mulți aleg să ducă în Ucraina, unde motorina e 37 lei", a declarat Radu Marian.

La rândul său, directorul Consiliului de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Eugen Carpov, a declarat că informațiile apărute în spațiul public, privind lipsa de motorină, sunt false.

EUGEN CARPOV, directorul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică: "ANRE monitorizează și recepționează zilnic informația privind stocurile pe care le dețin companiile importatoare de benzină și motorină la depozitele lor. Respectiv, vreau să vă asigur că astăzi în Republica Moldova, există atât benzină, cât și motorină, pentru a acoperi necesitățile care sunt de ordin curent. Există anumite cazuri, când unele stații ar putea să aibă probleme cu un produs sau altul, dar asta ține de situația generală de aprovizionare cu produsele petroliere și logistica din regiune".

În luna iulie al anului trecut, pe piața din Republica Moldova, de asemenea, s-a atestat un deficit de motorină, iar trei rețele de alimentare au refuzat să vândă acest tip de combustibil timp de câteva zile. Atunci, ANRE a declarat că a fost vorba de o criză creată artificial, deoarece companiile petroliere au impotant suficiente cantități de motorină pentru a acoperi cererea.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).