Marcați
Durleșteanu: Ne așteaptă o criză economică acută
8.06.2022, 14:44
Republica Moldova ar putea fi supusă unei stagnări economice. Declarația a fost făcută de fostul ministrul al Finanțelor, Mariana Durleșteanu, în cadrul unei emisiuni televizate. Ea a mai declarat că inflația în țara noastră ar putea ajunge, în curând, la cel puțin 35 la sută.

Fostul ministru al Finanțelor, Mariana Durleștean, regretă că, în acest an, Banca Mondială a prognozat pentru Republica Moldova, o creștere economică de doar 0,3 la sută, iar potrivit ei, acest lucru nu va stăvili creșterea prețurilor.

MARIANA DURLEȘTEANU, fost ministru al Finanțelor: "Așteptăm recesiune economică acută, inflație acerbă, criza migranților și, probabil, ea va dura, criza energetică și criza alimentară".

Fostul ministru al Finanțelor, Mariana Durleșteanu, a mai declarat că nivelul inflației în țara noastră va depăși pragul de peste 30 la sută.

MARIANA DURLEȘTEANU, fost ministru al Finanțelor: "- Prognoza guvernatorului este că va ajunge la 31 la sută. - Iar a dumneavoastră? - Oricum eu cred că, dacă se acutizează, dar văd că se acutizează situația cu pachetul șase de restricții la livrările de țiței și produse petroliere pentru următoarele 6-8 luni din Federația Rusă, deci pot să vă zic foarte clar că vin produse în Europa din India și din China care au o logistică mult mai scumpă și asta tot se duce în preț. Prețul se duce la consumator și atunci ar putea să ajungă până la 35 la sută, spre să nu fie mai mult".

Săptămâna trecută, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, a recunoscut că vârful inflației în Republica Moldova ar putea fi în luna septembrie-octombrie, atunci când prețurile vor ajunge la un nivel fără precedent.

OCTAVIAN ARMAȘU, guvernator BNM: "Ceea ce ține de prețurile la produsele energetice și produsele alimentare par să fie mai mari decât le-am anticipat și ar putea să avem, picul inflației să fie ceva mai mare decât l-am prezentat în ultima noastră prognoză. Prognoza noastră ne arată că s-a mișcat cu câteva săptămâni mai târziu, deci am putea să avem picul nu în august, dar în septembrie, sau octombrie, în dependență de cum vor evolua mai departe lucrurile".

Amintim că, rata inflației a crescut de la 13,9 la sută în decembrie 2021, la peste 27 la sută în aprilie 2022. Anterior, BNM a anunțat că inflația în țara noastră ar putea depăși 30 la sută în cel de-al treilea trimestru al acestui an.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).