Marcați
Securitatea alimentară, discutată la ședința Consiliului Suprem de Securitate
8.06.2022, 11:23
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat, marți, 7 iunie, ședința Consiliului Suprem de Securitate, unde a fost discutată problema securității alimentare. La ședință au fost audiate rapoartele instituțiilor publice ce vizează asigurarea rezervelor agroalimentare și aprovizionării pieței interne, dar și eficiența sectorului agroalimentar. În context, autoritățile au menționat că este necesară asigurarea funcționării eficiente a lanțurilor valorice și asigurarea accesului produselor autohtone în piețe și rețelele de comercializare, eliminarea monopolului și sporirea productivității muncii în sectorul agricol.

În urma discuțiilor, Consiliul Suprem de Securitate a formulat mai multe recomandări pentru asigurarea securității alimentare a țării pentru anii 2022-2023.

”În termen de trei săptămâni, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și Ministerul Economiei va finaliza strategia securității alimentare și planul de măsuri, care să prevadă aplicarea, în caz de necesitate, și a anumitor reglementări a exporturilor de materii prime și produse alimentare în perioada 2022-2023. În termen de patru săptămâni, Ministerul Agriculturii, Ministerul Economiei și Agenția Națională de Siguranță a Alimentelor vor revizui procedurile de asigurare a siguranței alimentelor pentru a elimina elementele neconforme în procesul de certificare a produselor alimentare și producătorilor de produse alimentare din țară și de peste hotare. Consiliul Concurenței va supraveghea piețele relevante și va investiga și sancționa prompt cazurile de abuz de poziție dominantă”, se menționează în comunicatul Președinției.

În o altă serie de recomandări, membrii Consiliului Suprem de Securitatea au decis ca ”Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Finanțelor vor asigura fluiditatea traversării transporturilor cu materii prime și produse alimentare în punctele de trecere a frontierelor, inclusiv printr-o mai bună colaborare cu țările vecine. În termen de trei săptămâni, Ministerul Agriculturii și ANSA vor revizui procedurile de asigurare a prezenței pe piață a produselor refrigerate. În termen de două săptămâni, Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Ministerul Agriculturii vor stabili lista produselor și materiilor prime prioritare pentru reglementarea pieței interne și a exporturilor. Timp de o lună, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Economiei și MAI vor revizui nivelul de rezerve obligatorii de stat pentru produse și materii prime”, se mai arată în comunicat.

Cea mai recentă ședință a Consiliului Suprem de Securitate a avut loc vineri, 27 mai, unde s-a discutat despre rata înaltă a inflației. Membrii au formulat opt recomandări, inclusiv constituirea a două comisii parlamentare care să monitorizeze nivelul inflației și politica monetară din ultimele 18 luni.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).