Marcați
APP: Moldova nu a transmis echipamente militare Ucrainei
7.06.2022, 10:59
Autoritățile moldovenești confirmă zborul unui avion cargo din Ucraina spre aeroportul din Mărculești, însă neagă faptul că acesta ar fi preluat piese de schimb pentru avioane MIG-29. Potrivit șefului Agenției Proprietate Publică, Eugeniu Cozonac, avionul surprins la aeroportul din nordul țării, avionul din Ucraina a efectuat un zbor tehnic și nu a preluat niciun fel de echipament militar.

Precizările șefului Agenției Proprietate Publică vin după ce în spațiul public au apărut informații precum că un avion din Ucraina a aterizat la Mărculești pentru a transporta piese de schimb pentru avioanele MIG-29. Unele canale Telegram au distribuit o imagine de pe platforma FlyRadar cu un avion care venea din Ujgorod, Ucraina și ateriza la Mărculești. Imaginea era însoțită de informația că Moldova ar fi decis să ofere Ucrainei piese de schimb pentru avioanele MIG-29, fără a se face, însă, trimitere la surse oficiale. Peste câteva ore au fost distribuite și imagini video cu un aparat de zbor, care ateriza pe aeroportul din nordul țării.

După apariția acestor informații, Agenția Proprietății Publice a emis un comunicat în care a confirmat că avionul este ucrainean, dar aparține unei companii elvețiene, care mai are parcate alte două avioane la Mărculești.

”Avionul din Ucraina care a aterizat la Mărculești a efectuat un zbor tehnic și nu a preluat niciun fel de echipament militar. Potrivit lui Nicolae Clichici, administratorul Aeroportului Internațional Mărculești, o companie cu adresa juridică în Elveția are la parcare de doi ani la Mărculești două aeronave de tip AN 74 K”, se arată în mesajul Agenției Proprietății Publice.

Potrivit APP, zborul respectiv, de deservire tehnică, a fost coordonat cu toate autoritățile responsabile – Autoritatea Aeronautică Civilă, MoldATSA, Serviciul Vamal și Ministerul Apărării. La începutul lunii mai, președintele Radei Supreme a Ucrainei Ruslan Stefanciuk a cerut, în cadrul întrevederii cu președintele Parlamentului de la Chișinău Igor Grosu ca R. Moldova să transmită Ucrainei cele 6 avioane militare MiG-29 pentru a fi reparate și folosite de Armata Ucrainei.

RUSLAN STEFANCIUC președintele Radei Suprem, 04.05.22: "Eu știu că voi aveți șase MIG-uri 29, care nu sunt în stare de funcționare. Am putea decide să le transmitem pentru necesitățile Armatei Ucrainei, pentru lucrări de reparație".

În cadrul imaginilor de protocol, nu există replica spicherului moldovean, la această solicitare. Abia peste două zile de la întrevedere, într-un comentariu pentru presa de la Chișinău, purtătoarea de cuvânt a fracțiunii parlamentare PAS, Adriana Vlas, a comunicat că Igor Grosu a transmis părții ucrainene refuzul Republicii Moldova de a transmite Ucrainei cele 6 avioane militare MiG-29 pe care le deține. Igor Grosu ar fi invocat statutul de neutralitate al Moldovei, care interzice transmiterea de echipament militar altor state.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).