Marcați
780 de cazuri de ”variola maimuței” în 27 de țări
6.06.2022, 13:02
Virusul ”Variola maimuței” continuă să se răspândească în mai multe țări. Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că, până acum, au fost raportate 780 de cazuri, în 27 de state. Potrivit instituției, riscul sanitar la nivel mondial privind această maladie este moderat, însă numărul de cazuri ar putea fi mai mare din cauza informațiilor epidemiologice limitate. În context, experții OMS avertizează că există riscul de răspândire a infecției.

Potrivit statisticilor, cele mai multe cazuri de ”variola maimuței”, peste 200, au fost raportate în Marea Britanie. În Spania și Portugalia au fost înregistrate peste 130 de cazuri, iar în Canada și Germania - 58 și, respectiv, 57 de cazuri. Infecția a fost depistată și în Australia, Maroc și Emiratele Arabe Unite.

”Deși riscul actual pentru sănătatea umană și pentru publicul larg rămâne scăzut, riscul pentru sănătatea publică ar putea să crească, dacă acest virus exploatează oportunitatea de a se stabili în țări non-endemice în calitate de agent patogen uman bine răspândit. OMS evaluează riscul la nivel mondial ca fiind moderat, ținând cont că este pentru prima dată când focare și cazuri numeroase de variola maimuței sunt raportate simultan în țări non-endemice și endemice”, menționează experții Organizației Mondiale a Sănătății într-un raport privind situația sanitară creată la nivel global de această boală.

Potrivit OMS, în țările non-endemice nu a fost raportat niciun deces din cauza infecției, în timp ce în țările endemice din Africa au fost înregistrate 66 de decese în primele cinci luni ale acestui an. Printre acestea sunt Camerun, Republica Democrată Congo, Liberia și Nigeria. ”Variola maimuței” este o boală rară, care se poate transmite prin contactul cu animale infectate, dar și prin alte obiecte contaminate cu acest virus, inclusiv îmbrăcăminte. Epidemiologii susțin că, în cazul infecției la om, simptomele bolii includ febră, dureri de cap, umflături, dureri de spate și de mușchi și iritație la nivelul pielii, care debutează pe față și apoi se extinde pe restul corpului. Nu există tratament împotriva acestei boli, iar majoritatea oamenilor se recuperează în câteva săptămâni. Specialiștii spun că, dacă starea se agravează, o persoană poate ajunge la pneumonie.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).