Marcați
UE a aprobat al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei
3.06.2022, 16:14
Uniunea Europeană a aprobat cel de-al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, care include un embargo petrolier însă doar parțial. Totodată Comisia Europeană a propus includerea pe lista persoanelor sancţionate, cu îngheţarea averilor şi o interdicţie de intrare în UE, a patriarhului Kirill, pentru susţinerea ofensivei ruse, dar Ungaria s-a opus, estimând că este vorba despre o atingere adusă libertăţii religioase. Budapesta a blocat, de asemenea, un embargo total asupra petrolului rusesc.

Șefii de stat şi de guvern ai ţărilor din UE au ajuns în cele din urmă la un acord, care ar trebui să ducă la reducerea cu 90% a importurilor de petrol rusesc până la sfârşitul anului, pentru a reduce substanţial veniturile încasate de Rusia. Acordul prevede o oprire progresivă a importurilor de petrol rusesc transportat pe cale navală, care reprezintă două treimi din achiziţiile europene. Germania şi Polonia s-au angajat la rândul lor să pună capăt importurilor de petrol prin conducta Drujba până la sfârşitul anului, ceea ce va duce la oprirea a 90 la sută din exporturile de petrol rusesc către Europa.

URSULA VON DER LEYEN președintele Comisiei Europene: "Alte elemente importante din pachetul de sancțiuni se referă la excluderea a trei bănci ruseşti din sistemul financiar internaţional SWIFT, între care Sberbank, principala bancă din Rusia, precum şi a unei bănci din Belarus. La fel trei canale de televiziune ruseşti, între care Russia 24 şi RTR, vor avea interdicţie la difuzare în UE".

Vicepremierul rus responsabil pentru energie Aleksandr Novak a afirmat joi că primii care vor avea de suferit din cauza embargoului petrolier sunt consumatorii europeni. Noul pachet de sancţiuni prevede, de asemenea, extinderea listei negre a UE cu circa 60 de persoane, între care numeroşi militari ruşi suspectaţi de „crime de război” la Bucea, membri ai familiei purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, dar şi fosta gimnastă rusă Alina Kabaeva.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).