Marcați
Bolile netransmisibile - principala cauză de deces în țara noastră
2.06.2022, 15:17
Rata mortalității este în creștere în țara noastră. Pe parcursul anului trecut, au decedat peste 45 de mii de oameni, cu 4.721 mai mult față de 2020. Principalele cauze sunt afecțiunile cardiovasculare, cancerul și bolile digestive. Specialiștii atenționează că modul nesănătos de viață, inclusiv fumatul și consumul de alcool, sunt printre factorii care cauzează aceste maladii.

Potrivit statisticilor, mai mult de jumătate din decesele înregistrate pe parcursul anului trecut, adică peste 53 la sută, au fost cauzate de bolile de inimă. Specialiștii susțin că, anual, numărul oamenilor cu afecțiuni cardiologice este în creștere. Doar pe parcursul zilei de 1 iunie, la Institutul de Cardiologie din Capitală au fost efectuate 23 de intervenții chirurgicale. Cardiologul Marcel Abras a declarat că, pe lângă factorii genetici, principala cauză a acestor maladii este adoptarea unui mod de viață nesănătos.

MARCEL ABRAS, cardiolog Institutul de Cardiologie: "Din cei modificabili vorbim despre fumat, o alimentație incorectă în care predomină grăsimile animaliere, modul sedentarism de viață, inclusiv și după lucru nu avem acea activitate care este recomandată de 150 de minute săptămânal. Consumul sporit de sare. Rata tot mai crescută a diabetului zaharat și a pacienților care sut cu diabet zaharat, ei de 2-3 ori mai frecvent pot face boli cardiovasculare".

Dacă anterior, cei mai afectați de bolile de inimă erau vârstnicii de peste 60 de ani, acum maladia se întâlnește frecvent și la oamenii cu vârsta de la 40 de ani, ne-a spus cardiologul Marcel Abras.

MARCEL ABRAS, cardiolog Institutul de Cardiologie: " La etapa actuală, putem spune că rata acestor patologii este prezentă atât la 50 de ani, cât și la 40 de ani. De obicei, bărbații după 40 de ani deja sunt cu careva factori de risc și fac hipertensiune arterială și ăncep careva procese în direcția afecțiunilor cardivascular. Femeile - după 50 de ani".

Pentru a preveni situațiile de risc, medicii le recomandă bărbaților cu vârsta de la 40 de ani și femeilor cu vârsta de la 50 de ani să consulte un specialist, cel puțin, o dată pe an, iar celor care suferă de alte boli sau din cauza factorilor genetici - chiar și la jumătate de an, a precizat cardiologul Marcel Abras.

MARCEL ABRAS, cardiolog Institutul de Cardiologie: "Toate persoanele care au anumiți factori de risc, să-și calculeze la medicul de familie riscul ”score”. Este un risc care ne spune cu probabilitate mare care este procentajul de a efectua boala cardivasculară în următorii 10 ani. Tot acolo, dacă înlăturăm anumiți factori de risc, vedem cu câtne scade riscul nostru. Și vom vedea că scade foarte vădit, dacă înlăturăm fumatul, scădem valorile tensiunii la limitile normale, scădem valorile colesterolului din sânge la limite normale".

Îngrijorător este faptul că, în timp ce bolile de inimă sunt pe primul loc în topul ratei mortalității, satele din țara noastră se confruntă cu o criză acută de secialiști în domeniu, a menționat chirurgul Marcel Abras.

MARCEL ABRAS, cardiolog Institutul de Cardiologie: "În Republică este un număr tot mai mic de specialiști cardiologi. Probabil, că la etapa axctuală, jumătate din raioane nu au medici cardiologi. De aceea, fluxul acestor pacienți este tot mai concentrat la Institutul de Cardiologie".

Pe locul doi în structura morbidității se află cancerul. Peste 12 la sută din decese au fost cauzate de această afecțiune, ne-a spus medicul specialist din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Elizaveta Varzari.

ELIZAVETA VARZARI, medic specialist Agenția Națională pentru Sănătate Publică: "Recent a fost lansat raportul de cancer și acolo se spune că alimentația este responsabilă de cele mai mari 13 tipuri de cancer, începând cu cancerul mamar, cancerul gastric, cancerul de prostată. Ar fi bine să ne alimentăm un pic mai sănătos. Carnea roșie să o înlociom cu carnea albă. Să înlocuim cu fructe, legume".

Pentru prevenirea bolilor netransmisibile, specialiștii din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică au elaborat, pe parcursul anului trecut, o strategie care prevede mai multe măsuri de informare și control al acestor afecțiuni ce pentru perioada 2022-2025, ne-a mai spus medicul specialist din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Elizaveta Varzari.

ELIZAVETA VARZARI, medic specialist Agenția Națională pentru Sănătate Publică: "Noi putem să trăim ușor cu aceste patologii, dacă știm să le controlăm, pentru că fiecare dintre noi poate să aibă diabet, pentru că el este genetic, dar dacă noi ne alimentăm corect, dacă facem activitate fizică, dacă mai reducem un pic din consumul de alcool, atunci noi putem să gestionăm și să trăim și 60 de ani.

Statisticile mai arată că 6,3 la sută din cazurile de deces în țara noastră au fost provocate de bolile aparatului digestiv, iar peste patru la sută - de accidente, intoxicații și bolile aparatului respirator. În același timp, 19 la sută din decese au fost provocate de alte cauze, inclusiv COVID-19. La nivel global, 41 de milioane de oameni mor anual din cauza bolilor netransmisile.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).