Marcați
Sfaturi de la ”Moldovagaz” pentru a avea o cifră mai mică în facturi
2.06.2022, 15:08
”Moldovagaz” recomandă cetățenilor reducerea consumului de gaze naturale, precum și utilizarea rațională a acestuia. Într-un comunicat instituția notează despre necesitatea conștientizării importanței măsurilor privind eficiența energetică nu doar în fiecare domiciliu aparte, dar și la nivel municipal și cel național. Astfel, instituția a venit cu mai multe sfaturi pentru consumatori.

Potrivit unui anunț făcut de întreprindere, criza energetică din ultima perioadă a afectat aprovizionarea cu resurse energetice pe plan național și a dus la creșterea prețurilor la gazele naturale. În acest sens, ”Moldovagaz” propune câteva măsuri de a micșora consumul:

- Izolarea corespunzătoare a locuinței;
- Folosirea unui termostat de ambianță, care determină o reducere cu până la 25% a costurilor de încălzire;
- Instalarea „reflectoarelor” de căldură (folie sau foi de metal) în spatele caloriferelor, întru direcționarea căldurii departe de perete în odaie;
- Eliminarea aerului blocat din caloriferele cu apă caldă de câteva ori pe sezon;
- Deschiderea ferestrelor pe perioade scurte de timp;
- Setarea din centrala termică a temperaturii mai scăzute a apei calde;
- Asigurarea funcționării optime a aparatelor de utilizare a gazelor, solicitând sprijinul instalatorilor autorizați pentru reglarea arzătoarelor, în vederea evitării consumului excesiv de gaze naturale.

Totodată, ”Moldovagaz” menționează că va analiza consumul mediu lunar de gaze naturale pentru consumatorii care au aplicat măsuri de eficiență energetică, precum și pentru cei care n-au întreprins măsurile specificate. Consumatorilor casnici care depășesc consumul eficient le vor fi expediate scrisori comportamentale cu date de referință, pentru a-i încuraja să fie utilizate gazele naturale rațional.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).