Marcați
Experți: Majorarea tarifelor pentru gazele naturale va genera un val de scumpiri
2.06.2022, 14:13
Majorarea tarifului pentru gazele naturale va genera un val de scumpiri în lanț. Avertizarea vine din partea experților, care precizează că acest impact va fi resimțit în perioada rece a anului, iar cei mai afectați de scumpiri vor fi familiile nevoiașe, care sunt în incapacitatea de achitare a facturilor. Mai mult, reprezentanții Agenției pentru Reglementare în Energetică atenționează că prețul pentru gazele naturale ar putea să crească din nou, în condițiile în care, pierderile suferite de ”Moldovagaz” vor fi de peste 3 la sută.

Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, directorul executiv Expert-Grup, Adrian Lupușor, a delcarat că cea mai grea perioadă pentru cetățeni va fi în sezonul rece, atunci când facturile la gaz ar putea creșete și mai mult.

ADRIAN LUPUȘOR, directorul executiv Expert-Grup: "Va continua procesul de creștere a prețurilor, deoarece vor crește costurile de producere și aceastea vor genere efecte de runda a doua și totodată, tarifele mari vor lovi în familiile cu venituri mici. Evident că acest impact va fi simțit în perioada rece a anului. Cel mai probabil, tariful la gazele naturale va rămâne mare sau chiar va crește si mai mult. Va fi o povară grea pentru familiile sărace".

La rândul său, expertul economic, Alexandru Fală a menționat că un tarif mai mare la gazele naturale va genera scumpiri în lanț la majoritatea produselor și serviciilor.

ALEXANDRU FALĂ, expert economic: "Majorarea prețului la gaz va duce la creșterea tarifelor și la alte utilități, cum ar fi energia electrică, produsă pe gaz, cum ar fi agentul termic. Dar va afecta și acele industrii care utilizează gazul, sunt unele sectoare care folosesc gazul în volume mari. Evident că acest lucru pe final va duce la consolidarea acestei tendențe de creștere a prețurilor.

Directorul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Eugen Carpov a declarat în același material pentru Radio Europa Liberă, că tariful stabilit este calculat la un preț mediu de achiziție a gazului de aproape 700 de dolari la mia de metri cubi, dar poate fi majorat din nou dacă pierderile suferite de ”Moldovagaz” vor fi de peste 3 la sută.

EUGEN CARPOV, directorul ANRE: "Dacă vor depăși 3%, atunci asta aduce compania în incapacitate de plată a gazelor care trebuie aduse pentru consumul intern, dacă este depășit acest nivel de 3%, atunci compania este în drept și, de fapt, este obligată să vină la ANRE cu calcule, să prezinte dovezi, care reprezintă atât prețul gazului procurat, cursul valutar, dacă există devieri și costurile pe care le suportă compania pe perioada respectivă".

Compania ”Moldovagaz” a cerut conducerii ANRE să fie stabilită o nouă metodologie de calcul a tarifului pentru gazele naturale, care să includă un preț de iarnă și un preț de vară, pentru consumatorii finali. ANRE a acceptat propunerea și a stabilit să fie creat un grup de lucru, care să analizeze această idee.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).