Marcați
Programul național de protecție a copiilor 2022-2026
1.06.2022, 16:33
Guverul a lansat astăzi Programul Național de Protecție a Copilului 2022-2026. Anunțul a fost făcut de către ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari. Programul prevede măsuri pentru reducerea sărăciei, toleranță zero față de violență, integrarea copiilor instituționalizați în familii și atenuarea efectelor migrației părinților asupra copiilor. Potrivit documentului, statul planifică să aloce, în următorii cinci ani, aproximativ 143 miliarde de lei pentru implementarea programului.

Potrivit ministrului Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, programul conține o listă cu peste 70 de acțiuni, care includ trei obiective principale.

MARCEL SPATARI, ministrul Muncii și Protecției Sociale: "Primul obiectiv este consolidarea sistemului de protecție a copilului pentru a răspunde promt și eficient la necesitățile fiecărui copil. Astăzi, Republica Moldova cheltuie 3,3 la sută din bugetul naționl și 1,1 din produsul intern brut pentru protecția copilului. Ne propunem să dublăm acești indicatori pînă în anul 2026, astfel vom contribuie la reducerea ratei sărăciei extreme în rândul copiilor, care astăzi este în jur de 11 la sută. Al doilea obiectiv este asigurarea toleranței zero din partea adulților, față de orice formă de violență împotriva copiilor. Al treilea obiectiv general este asigurarea creșterii copiilor într-un mediu familial sigur și protector".

Totodată, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, a declar că peste 8.000 de copii sunt la evidența direcțiilor de asistență socială în calitate de copii aflați în situație de risc, trei pătrim din aceștia locuiesc în mediul rural. Iar peste 6.000 au ajuns în acestă situație deoarece sunt lipsiți de îngrijire din partea părinților sau a rudelor. Pentru ei, Guvernul va veni cu soluții concrete, a precizat Spatari.

MARCEL SPATARI, ministrul Muncii și Protecției Sociale: "De aceea, noi trebuie să avensam în procesul de dezinstituționalizare a familiei, să asigurăm un mediu familial copiilor, care sunt lipsiți de îngrijirea părintescă. Pentru a asigura acest lucru Programul Național pentru Protecția copilului prevede niște instrumente concrete. În primul rând implemnetăm împreună cu partenerii de dezvoltare un sistem informațional automatizat pentru centralizarea și digitalizarea proceselor de colectare a datelor, privind situația copiilor aflați în situații de risc. Acest sistem va permite facilitarea înregistrării, luării în evidență a acordării asistenței, a referirii, a monitorizării și raportării cazurilor privind copii aflați în situații de risc".

De asemena, ministrul Muncii și Protecției Socilae, Marcel Spatari, a declarat că este necesar dezvoltarea serviiciilor parientale pentru copii. Este vorba despre asistenții parientali profesioniști, de casele de copii de tip familial, dar și servicii precum asistența familiilor-victime, sau martori a infracțiunilor. În Republica Moldova sunt circa 560 de mii de copii sau peste 21 la sută din totalul populației.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).