Marcați
Donație pentru refugiații bolnavi de cancer
1.06.2022, 16:00
Institutul Oncologic din Capitală a primit astăzi un lot de medicamente necesare pentru tratarea bolnavilor de cancer. Preparatele vor fi administrate atât cetățenilor din țara noastră, cât și refugiaților din Ucraina. Potrivit directorului instituției, 240 de ucraineni cu maladii oncologice sunt în evidența medicilor. Donația, în valoare de peste 155 de mii de dolari, a fost oferită de Organizația Internațională pentru Migrație și Guvernul Japoniei.

O dată cu declanșarea războiului în Ucraina, a fost întrerupt lanțul de aprovizionare cu medicamente a țării noastre destinate pacienților bolnavi de cancer. Astfel, unele preparate sunt în cantități mici, iar asta a dus la scumpirea lor de aproape patru ori, a declarat directorul Institutului Oncologic din Capitală, Ruslan Baltaga.

RUSLAN BALTAGA, directorul Institutului Oncologic: "Multe din aceste medicamente veneau sau din Ucraina, sau din Rusia, sau din Belarus și, bineînțeles, că a fost oprită aprovizionarea, dar și care veneau din alte țări, veneau tot prin portul Odessa. Aceasta a condiționat o criză, atât deficit, dar și creșterea prețurilor de trei, patru ori. Majoritatea medicamentelor, inclusiv cele chimioterapice, dar și nespecifice, noi le avem, cu unele deficiențe".

Coordonatoarea pentru situații de urgență din cadrul Organizației Internaționale pentru Migrație, Rafaelle Robelin, a declarat că instituția își propune să ofere protecție pentru toți cetățenii care sunt nevoiți să-și părăsească țara, inclusiv copiii, vârstnicii și cei care suferă de boli cronice.

RAFAELLE ROBELIN coordonatoarea pentru situații de urgență Organizația Internațională pentru Migrație: "Prioritatea numărul unu al OIM este siguranța și protecția tuturor celor care pleacă din țară, inclusiv cetățenii țărilor terțe și capacitatea acestora de a primi ajutor. OIM acordă asistență umanitară care salvează viețile celor mai vulnerabile persoane, care au plecat din cauza ostilităților în curs din Ucraina, în special femei, copii, vârstnici și persoane cu dizabilități sau boli cronice".

La rândul său, șeful Direcției Serviciilor Medicale Integrate din cadrul Ministerului Sănătății, Ion Chesov, a declarat că asigurarea tratamentelor de calitate pentru cetățeni a fost și râmâne o prioritate a instituției pe care o reprezintă.

ION CHESOV, șef de direcție Ministerul Sănătății: "Ministerul Sănătății, împreună cu partenerii de dezvoltare, împreună cu prietenii Moldovei, au lansat o strategie hibridă de acordare a asistenței medicale pentru pacienții oncologici. O colaborare care ar însemna nu doar acordarea de asistență medicală, sau crearea de condiții pentru continuarea asistenței medicale, cât și exerciții de evaluare a sistemului oncologic de la noi din țară".

Potrivit statisticilor, în 2021, 8.800 de pacienți din țara noastră au fost luați în evidența medicilor de la Institutul Oncologic.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).