Marcați
Pericolul de pe rafturile cu jucării
30.05.2022, 17:24
Atenție la jucării! În perioada vacanței de vară, acestea sunt printre cele mai căutate produse. Experții avertizează însă că unele pot fi periculoase pentru sănătatea copiilor, deoarece conțin substanțe toxice sau piese mici, ușor detașabile care pot fi înghițite. Pentru a preveni situațiile de risc, inspectorii Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței au demarat o campanie de informare, în care au prezentat mai multe sfaturi pentru părinți, pentru a-și proteja micuții de produse necalitative.

Multe dintre jucăriile comercializate în țara noastră nu corespund standardelor de calitate. O jucărie inofensivă poate fi identificată după trei indicatori - marcaj, calitatea materialului și certificatul de conformitate. Împreună cu reprezentanții Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței am mers într-un centru comercial din Capitală, unde se vând jucării, pentru a demonstra cum trebuie să arate o jucărie de calitate.

O jucărie sigură trebuie însoțită de informații privind utilizarea sa, categoria de vârstă și însemnele standardelor europene, a declarat șeful de Direcție Control din cadrul Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței, Sergiu Zestrea.

SERGIU ZESTREA, șef de direcție Agenția Consumatorilor și Supravegherea Pieței: "Noi vedem că avem o restricție în ceea ce privește utilizarea jucăriei până la vârsta de trei ani. De asemenea, există o informație despre producător, este un producător autohton. Există marcaj de conformitate din Republica Moldova. Putem să observăm că ochii de la jucăria de pluș nu sunt ușor detașabili și aceasta îndreaptă către faptul că este o jucărie sigură".

Jucării de dimensiuni mici pot prezenta un risc major, inclusiv pentru copiii cu vârsta de până la trei ani. Inspectorul principal al Direcției Relație-Consumator din cadrul Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței, Petru Molceanu, a declarat că, dacă aceste mărfuri pot fi introduse într-un cilindru de control, care este utilizat în Uniunea Europeană, trebuie interzise micuților.

PETRU MOLCEANU, inspector principal Agenția Consumatorilor și Supravegherea Pieței: "Cu acest cilindru, inspectorii merg la control la jucării. Iată, vedeți! Înseamnă că această jucărie poate să fie inhalată de către copil. Copiii mai mari de 3 ani, ei nu fac lucrul ăsta, ei nu pun în gură și înghit, dar ăștia mici - liber. La jucării poate să fie instrucțiune și avertizările. Jucăriile trebuie să fie procurate în magazinele specializate.

Șefa Serviciului de Informare și Comunicare cu mass-media din cadrul Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței, Tatiana Barac, a declarat că o atenție sporită trebuie acordată și materialului de care sunt confecționate jucăriile, precum și celor care au forma unor produse alimentare, care pot fi înghițite.

TATIANA BARAC, șefa Serviciului de Informare și Comunicare cu mass-media: "De foarte multe ori, atunci când nu este un produs sigur și conform, ne poate duce în eroare acel CE, care reprezintă ”China Export” și, de asemenea, ne indică un produs neconform. Trebuie să atragem atenția la materialul plastic, să nu fie cu miros înțepător, că poate fi toxic, să nu fie ușor palpabil. Jucăriile să nu conțină așchii, de a se accidenta copilul".

Unii oameni ne-au spus că citesc etichetele de pe jucării, iar alții ne-au spus că nu țin cont de aceste recomadări.

Campania de informare cu genericul ”Jucării și produse sigure pentru micii consumatori” se desfășoară în perioada 20-31 mai, în mai multe localități din țară.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).