Marcați
Nouă raioane din țară nu au acces la canalizare
30.05.2022, 14:33
Nouă raioane din țara noastră nu au acces la sistemele publice de canalizare. Este vorba de localitățile din raioanele Briceni, Drochia, Fălești, Glodeni, Ocnița, Soroca, Rezina, Basarabeasca și Cantemir. Potrivit Biroului Național de Statistică , există o discrepanță considerabilă la capitolul canalizare între sate şi orașe.

Conform datelor statistice pentru anul trecut, lungimea totală a reţelelor publice de canalizare s-a extins cu 70 de kilometri și a constituit trei mii de kilometri. Majoritatea rețelelor publice de canalizare noi - 38,5 kilometri sau 54,4 la sută din totalul lungimii, au fost construite în regiunea Centru. (carton in) Astfel, în raionul Nisporeni au fost construite 10,9 kilometri, Hâncești – 8,3 kilometri, Leova - 7,5 kilometri, Telenești – 6,6 kilometri, urmat de raionul Ialoveni și Criuleni, unde au fost construite 4,9 și respectiv 4,0 kilometri de canalizare.

Cea mai mare pondere a localităţilor cu acces la sistemele publice de canalizare (carton in) s-a înregistrat în municipiul Chișinău - 77,1 la sută, urmată de Găgăuzia cu 21,9 la sută și regiunea Centru - 9,3 la sută. Localităţile din regiunile Sud și Nord ale țării au cele mai mici rate de acces - 6,1 la sută și, respectiv - 4,5 la sută. (carton off)

Potrivit Biroului Național de Statistică, în anul 2021, volumul total al apelor uzate evacuate a constituit peste 70 de milioane de metri cubi, dintre care 67 de milioane – din orașe. Aproximativ 74 la sută din totalul sistemelor publice de canalizare erau dotate cu staţii de epurare. De asemenea, nici o localitate din raioanele Glodeni, Soroca și Rezina nu dispune de o asemenea stație.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).