Marcați
Serbia a obținut de la Rusia cel mai mic preț pentru gazele naturale din Europa
30.05.2022, 14:26
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, au stabilit ca Serbia să semneze un nou contract de furnizare a gazelor naturale. Documentul va fi valabil pentru următorii trei ani, perioadă în care Gazprom se obligă să furnizeze consumatorilor sîrbi 6 milioane de metri cubi de gaze naturale zilnic. Președintele Serbiei Alexandar Vucic a declarat într-o conferință de presă că prețul pe care îl va achita Serbia, va fi cel mai mic din toată Europa, însă a evitat să ofere detalii.

Președintele sârb Aleksandar Vucic, reales recent pentru al 2-lea mandat, a negociat din nou cu Vladimir Putin un contrat de furnizare a gazelor naturale pentru țara sa. După ce în toamna anului trecut a reușit să negocieze un prez de cu 270 dolari pentru mia de metri cubi, pentru perioada decembrie 2021-mai 2022, acum a inițiat o nouă discuție cu liderul de la Kremlin. Conform declarațiilor președintelui sârb, Alexandar Vucic, țara sa va avea gaz la un preț de câteva ori mai ieftin ca în toată Europa acum, și de 10 ori mai ieftin decât prețul care a fost în iarna acestui an.

ALEXANDAR VUCIC, președintele Serbiei: "Președintele Putin și eu, ne-am înțeles că vom semna un acord de livrare a gazelor naturale pe un termen de trei ani și nu pe un an, așa cum era prevăzut anterior. Nu pot vorbi acum despre preț, însă toate detaliile vor fi convenite cu Gazprom. Ceea ce pot spune sigur acum este că vom avea cel mai mic preț din toată Europa. În 2023 vom avea o iarnă mai liniștită la capitolul aprovizionare cu gaze naturale".

Potrivit lui Vucic, la iarna viitoare prețurile bursiere ale gazului, în Europa, ar putea ajunge până la 5.000 de dolari/mia de metri cubi. Această situație va pune presiune seroiasă pe economiile țărilor europene, menționează președintele Serbiei.

ALEXANDAR VUCIC, președintele Serbiei: "Prețul actual la bursă este de aproximativ 960 de dolari SUA la 1.000 de metri cubi dar se datorează faptului că vara consumul este în scădere. Când va veni iarna, mă tem că prețul gazelor va urca până la 3.500, sau poate 5.000 de dolari americani".

Serbia este o țară care declară că vrea, în continuare, să adere la Uniunea Europeană. În acest context țările occidentale au cerut recent Belgradului să își coordoneze politica externă cu Uniunea Europeană și să impună sancțiuni Rusiei. Oficialii de la Belgrad nu au vrut să impună sancțiuni Rusiei. De menționat că Republica Moldova s-a alăturat sancțiunilor economice impuse de Occident. Totodată țara noastră a achitat în luna mai 919 dolari pentru o mie de metri cubi de gaze naturale, iar în luna aprilie țara noastră a plătit 1.194 de dolari mia de metri cubi.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).