Marcați
Scumpirea exagerată a uleiului: Fermierii cer convocarea Consiliului Suprem de Securitate
24.05.2022, 12:59
Membrii Asociației Forța Fermierilor solicită convocarea Consiliului Suprem de Securitate, în contextul scumpirii semnificative a uleiului. Potrivit lor, aceste evoluții reprezintă ”fie un abuz de poziție dominantă al unui procesator, fie un acord de cartel din partea rețelelor mari de comerț”. Membrii Asociației au emis o declarație în care propun modificarea strategiei securității alimentare, care trebuie să includă noi componente.

Asociația Forța Fermierilor a specificat într-o declarație că scumpirile la uleiul vegetal s-au produs în condițiile micșorării prețurilor, în ultimele luni, la semințele de floarea soarelui, din cauza importului masiv a materiei prime din Ucraina la prețuri reduse. (CART IN) ”Ultimul caz a demonstrat elocvent vulnerabilitatea alimentară a Moldovei de numărul mic de companii, controlate preponderent din afară țării, inclusiv din zone offshore. Pe fundalul crizei alimentare mondiale așteptate în timpul apropiat, riscurile pentru țara noastră cresc enorm. În Republica Moldova domeniile de păstrare, transportare și export a cerealelor și culturilor oleaginoase, precum și procesarea anumitor produse agricole, sunt controlate de un singur agent economic cu multiple întreprinderi afiliate, înregistrate în zonele unde nu sunt respectate standardele internaționale de transparență financiară”, se menționează în declarația Asociației Forța Fermierilor.

În context, reprezentanții Asociației au solicitat convocarea de urgență a Consiliului Suprem de Securitate pentru a modifica strategia securității alimentare prin includerea a cinci obiective. ”Interzicerea existenței pozițiilor dominante în sectoarele producerii, păstrării și comercializării produselor agroalimentare pentru orice companie. Modificarea legislației protecției concurenței prin introducerea unor proceduri în vederea investigării abuzurilor și acordurilor de cartel pe piețele agroalimentare și dublarea amenzilor pentru aceste încălcări. Subvenționarea fermierilor mici și mijlocii. Interzicerea companiilor controlate direct sau indirect din offshore-uri să arendeze terenuri agricole în Moldova. Extinderea rezervelor de stat prin procurarea de la producătorii autohtoni a cantităților necesare de grâu, porumb, ulei vegetal și zahăr pentru asigurarea securității alimentare în perioada de un an”, se indică în declarația Asociației Forța Fermierilor.

Contactată de NTV Moldova, purtătoarea de cuvânt a președintelui Republicii Moldova, Sorina Ștefârță, a declarat că Președinția a luat act de declarația Asociației Forța Fermierilor. ”Menționăm că subiectul prețurilor și al securității alimentare a țării sunt în atenția permanentă a instituțiilor statului, inclusiv a Consiliului Suprem de Securitate. Dovada este și ședința CSS din 11 martie, la care au fost făcute mai multe recomandări privind gestionarea situației provocate de scumpirile produse de la începutul anului, care s-au accelerat odată cu declanșarea războiului”, ne-a declarat Sorina Ștefârță.

Săptămâna trecută, prim-ministrul Natalia Gavrilița a anunțat că, în urma deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale, uleiul a fost inclus în lista produselor de primă necesitate pentru care este limitat adaosul comercial.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).