Marcați
În Moldova tariful la energia electrică ar putea din nou să crească, după ce Guvernul a semnat un contract secret de achiziție cu o companie din Ucraina
17.05.2022, 15:17
Tariful la energia electrică livrată de ÎCS „Premier Energy” s-ar putea majora din nou. Compania anunță că este în proces de analiză cu privire la ajustarea prețului de furnizare, după ce a semnat acordul adițional la contractul de achiziție a energiei electrice cu furnizorul „Energocom” ce prevede procurarea a 30 % din volumul necesar al energiei electrice în perioada 12-31 mai 2022, la prețul de 84,74 dolari/MWh ce va fi asigurat de la UKRHydroenergo, care include și comisionul pentru serviciile prestate de furnizorul „Energocom”.

Potrivit „Premier Energy”, prețul de achiziție a energiei electrice, conform noului contract, este cu aproape 25 de dolari mai mare decât cel semnat cu Centrala de la Cuciurgan.

”Ținând cont de majorarea prețului de achiziție a energiei electrice pentru luna mai, conform contractelor semnate cu ÎS Energocom și anume creșterea prețului de cumpărare a energiei de la MGRES la 60 dolari/MWh pentru un volum de 70 % și la 84,74 dolari/MWh pentru 30 % din volumul de energie achiziționată de la UKRHydroenergo, de asemenea, luând în calcul datoria acumulată la ÎS Energocom din cauza întârzierii ajustării prețului de furnizare a energiei electrice în exercitarea drepturilor sale legale și cu respectarea răspunderii sale față de sustenabilitatea fluxurilor economice în sectorul energetic, ÎCS „Premier Energy” SRL este în proces de analiză a datelor cu privire la ajustarea prețului de furnizare în cazul în care acesta depășește marja de 5 % din devierile tarifare”, se menționează într-un comunicat oficial al „Premier Energy”.

La 11 mai, Agenția Proprietăți Publice a anunțat că Energocom a semnat un contract de achiziție a 30% din necesarul de energie electrică cu compania Ukrhidroenergo, doar că prețul de achiziție face parte din secretul comercial și nu poate fi făcut public. La sfârșitul lunii aprilie, Energocom, în baza negocierilor directe, a semnat un contract de achiziție cu Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES), la prețul de 59,5 dolari/ MWh. MGRES și-a asumat să asigure 70% din necesarul de energie electrică pentru luna mai.

Ultima majorare a tarifului la energie electrică pentru consumatorii casnici a fost efectuată din 1 aprilie. Pentru consumatorii din centrul și sudul Moldovei deserviți de Premier Energy prețul a crescut de la 1,51 lei la 2,17 lei pentru un kWh. Pentru locuitorii din raioanele de nord prețul pentru un kWh s-a majorat de la 2,04 la 2,51 lei.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).