Marcați
Directorul ”Spații verzi” suspendat din funcție
16.05.2022, 14:56
Primarul general al Capitalei, Ion Ceban, a solicitat suspendarea din funcție a directorului Întreprinderii Municipale ”Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi”, Serghei Carp. Decizia a fost luată în urma cazului tragic de sâmbătă, 14 mai, când un copil a decedat în urma prăbușirii unei crengi, în Parcul ”Alunelul" din sectorul Buiucani. De asemenea, Ion Ceban a menționat că între timp, este deschisă anchetă internă, iar în termen de trei zile va fi prezentat un raport pe caz.

Primarul general al Capitalei, Ion Ceban a adresat condoleanțe familiei copilului și a chemat autoritățile de mediu la o conlucrare mai productivă referitor la depistarea și autorizarea curățărilor și tăierilor de arbori avariați de pe teritoriul municipiului.

Ion Ceban, primarul general al Capitalei: „Avem mii de copaci în oraș care necesită urgent defrișați și chiar dacă acești copaci la prima vedere par să fie sănătoși, unele crengi trebuie imediat înlăturate, deoarece în urma vânturilor puternice cum au avut loc vineri seara când au fost doborâți mai mulți copaci și crengi, când serviciile au lucrat, pratic, toată noaptea, s-a întâmplat și această tragedie. Rog personal ca echipa Primăriei împreună cu Agenția de Mediu să facem front comun pentru ca pe deoparte să depistăm toți arborii și imediat să avem susținerea specialiștilor de la mediu pentru a interveni prompt”.

La rândul său, șeful Direcției Generale Asistență Medicală și Socială a Capitalei, Boris Gîlca a declarat că în urma incidentului, copilul a fost transportat de urgență la Spitalul Clinic Municipal de Copii Nr. 1, însă nu a supraviețuit din cauza unei traume deschise la craniu.

Boris Gîlca, șeful Direcției Generale Asistență Medicală și Socială a Capitalei: „Este vorba de o fetiță născută la 12 martie 2021. Imediat copilașul a fost direcționat în sala de reanimare, unde deja era echipa de resuscitare. Am solicitat imediat și reanimobilul, într-o eventuală transferare a copilului la o secție specializată de neurochirugie pediatrică. Cu regret copilul nu a răspuns la toate tehnicile și la toate acțiunile de resuscitare aplicate conform protocolului, conform procedurii operaționale și ulterior a fost stabilit moartea clinică și biologică a copilașului”.

În acest context, președintele fracțiunii PSRM din CMC, Alexandr Odințov a declarat că fracțiunea care o reprezintă va solicita autorităților de mediu, analiza tuturor arborilor situați în zonele cu un flux sporit de oameni.

Alexandr Odințov, președintele fracțiunii PSRM din CMC: „În primul rând sunt scuarurile, parcurile, instituțiile medicale și de învățământ, școlile și grădinițele, de asemenea de-a lungul trotuarelor și drumurilor, restul mai poate aștepta. Recomandăm și solicităm de la Agenția de Mediu și Direcţia generală locativ-comunală şi amenajare să elaboreze în comun noile modificări în regulament și să propună deputaților din Parlament această schimbare a plantațiilor verzi în legislație, pentru a exclude acest ping-pong, când este imposibil să tai operativ copacul, dacă este avariat. Noi socialiștii considerăm că viața e mai prioritară decât spațiile verzi, iar oamenii nu trebuie să sufere de pe urma prăbușirii copacilor”.

Pe parcursul anului trecut, ”Asociația de gospodărire a spațiilor verzi" a curățat 9.900 de arbori, iar 5.300 de copaci au fost defrișați. În perioada ianuarie - mai al anului curent, asociația a înaintat către Agenția de Mediu 3.066 de cereri pentru curățarea arborilor, dintre care au fost acceptate doar 2.288 de autorizații. De asemenea au fost trimise 620 de solicitări pentru defrișare, dintre care autorizație au primit doar 242 de cereri.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).