Marcați
Tariful la gaz ar putea ajunge până la 21 de lei
16.05.2022, 13:41
Moldovenii ar putea achita pentru un metru cub de gaz un preț de până la 21 de lei. Despre aceasta a anunțat, președintele ”Moldovagaz”, Vadim Ceban, într-o emisiune la un post de televiziune privat. Potrivit lui Vadim Ceban, pentru a reduce povara asupra cetățenilor, va fi propusă formula aplicării unui tarif bianual. Astfel, în perioada caldă a anului, când consumul cetățenilor este redus, prețul ar trebui să fie mai mare, iar în iarnă să revină la tariful actual.

Vadim Ceban, președintele ”Moldovagaz”: „Acum, dacă e să acționăm conform legii și a deciziilor Comisiei pentru Situații Excepționale, noi trebuie să cerem creșterea tarifului. Noi propunem o soluție care va permite ca povara pentru consumatori să nu fie atât de mare și anume aplicarea a două tarife pe perioada unui an. Tariful de primăvară-vară trebuie să fie mai mare. De exemplu, dacă acum tariful este de 15,49 de lei, astăzi noi trebuie să avem un tarif pentru consumatorul final de 21 de lei pentru un metru cub. La 1 octombrie, când începe sezonul de încălzire, să ne întoarcem la tariful de 15-16 lei”.

Președintele ”Moldovagaz”, Vadim Ceban a argumentat necesitatea majorării tarifului pentru gazele naturale prin prețul dublu de achiziție.

Vadim Ceban, președintele ”Moldovagaz”: „În situația actuală, tariful trebuie să fie cu mult mai mare decât este în prezent. Acum tariful este calculat din prețul de achiziție de 620 de dolari pentru mia de metru cubi de gaze. În aprilie-mai prețul de achiziție a trecut de 1.100 de dolari. Conform logicii metodologiei de calcul, noi trebuie să solicităm majorarea tarifului”.

În prezent, tariful la gazele naturale este de 15 lei și 18 lei pentru un metru cub de gaz.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).