Copilul diagnosticat cu hepatită acută, va fi transferat într-o secție obișnuită
Copilului care a fost internat la 7 mai în Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii, din Chișinău, cu simptome specifice hepatitei virale acute va fi transferta într-o sceție de reanimare obișnuită. Anunțul a fost făcut de către șeful Direcției sănătate a municipiului Chișinău, Boris Gîlcă, care a mai adăugat că starea minorului s-a ameliorat, însă va rămâne oricum sub supravegherea medicilor. Totodată, Ministerul Sănătății îndeamnă părinții să fie atenți la semnele hepatitei, precum apariția icterului, dar și la simptomele afecțiunilor gastrointestinale.
Potrivit șeful Direcției sănătate a municipiului Chișinău, Boris Gîlca în Republica Moldova acesta este primul și unicul caz de hepatită acută severă de etiologie necunoscută la copii iar, starea tânărului s-a îmbunătățit în ultimile zile.
Boris Gîlca, șeful Direcției sănătate a municipiului Chișinău: „Copilașul este într-o stare bună, rămâne încă în supraveghere în secția de reanimare dar cel mai probabil azi mâine va fi transferat în secția de reanimare dar cel mai probabil azi, mâne va fi transferat într-o secție obișnuită”.
Anterior, secretara de stat a Ministerului Sănătății Svetlana Nicolaescu a spus că medicii nu pot spune, care sunt factorii care provoacă acest tip de hepatită și că părinții trebuie să fie atenți la printre primele simptome ale acestei afecțiuni.
Svetlana Nicolaescu, secretar de stat a Ministerului Sănătății: „Simptomatic se manifestă ca o stare de hepatită acută și semnele sunt icterul. Mai multe semne clinice pot să vă spună medicii cliniciști. Deci vorbim despre schimbarea culorii scaunului, urinei, simptomele digestive. Ceea ce putem face la moment este să investigăm complex aceste cazuri, să oferim cât mai multe date ca să contribuim la identificarea cauzelor respective”.
În acest context, Ministerul Sănătății recomandă respectarea bunelor practici de igienă, precum spălarea regulată a mâinilor, curățarea și dezinfectarea suprafețelor care pot fi atinse frecvent de copii și a jucăriilor. La apariția primelor simptome, Ministerul Sănătății îndeamnă părinții să se adreseze medicului de familie sau la Serviciul de urgență 112. Potrivit informațiilor prezentate de Organizația Mondială a Sănătății, hepatita acută de origine necunoscută poate să apară la copiii de orice vârstă, începând de la o lună până la 16 ani.
NTV Moldova