Marcați
Roadă mai puțină în anul curent
3.05.2022, 14:40
În acest an, culesul roadei va întârziua cu o lună din cauza temperaturilor scăzute ale aerului înregistrate pe parcursul a ultimelor 2 luni. Potrivit directorului executiv al Federației Națională a Fermierilor, Vasile Mârzenco, cerealele au fost afectate mai puțin de vremea răcoroasă, însă acestea suferă mai mult de insuficiență de nutriție azotică, deoarece mai mulți fermieri nu au putut procura în anul curent îngrășăminte. Ca rezultat, cantitățile de cereale s-ar putea diminua cu circa 20 la sută.

Directorului executiv Federația Națională a Fermierilor, Vasile Mîrzenco susține că temperaturile scăzute, înregistrate pe o perioadă lungă de timp, au influențat negativ asupra viței de vie și a diferitor specii de pomi fructiferi și chiar asupra semănăturilor de toamnă.

Vasile Mîrzenco, director executiv Federația Națională a Fermierilor: „Orice cultură agricolă are nevoie de o anumită sumă de temperatură pozitivă ca să se coacă bine, normal, ca să fie păstrate pe urmă. Specialișii în ramură cunosc detalii amănunțite despre aceste situații. Și anul trecut am avut această situație, că temperaturile chiar și în vară au fost puțin mai săzute decât cele normale pe care noi le cunoaște și termenul de recoltare a culturilor s-a prelungit cu 2-3 săptămâni”.

Acest lucru va avea un efect direct asupra productivității plantelor. Specialiștii estimează pierderi de circa 20 la sută din roada anului curent pentru producătorii de viță de vie și de fructe. Pe lângă vremea nefavorabilă, majoritatea culturilor de câmp vor suferi și din cauza lipsei de îngrășăminte. Directorului executiv Federația Națională a Fermierilor, Vasile Mîrzenco afirmă că mulți fermieri nu au avut bani ca să se asigure cu îngrășăminte, lucru care va duce la o roadă mai săracă în acest an.

Vasile Mîrzenco, director executiv Federația Națională a Fermierilor: „Cerealele în primul rând din lipsa de fertilizanți, dacă nu se vor aplica, vom avea o diminuare... eu cred că cel puțin vreo 20%, 15-20% a recoltei. Fructele, legumele la fel vor diminua cantitățile de producere, fiindcă nu vor fi aplicate îngrășăminte la scara normativă, fiindcă sunt foarte scumpe și legume fără fertilizanți... la scară mică, mică poți să cultivi cu îngrășăminte organice, cu diferite composturi, chestii...”

Totodată, Vasile Mîrzenco susține că, puțini fermieri își permit să ducă până la capăt lucrările de sezon din cauza scumpirii carburanților.

Vasile Mîrzenco, director executiv Federația Națională a Fermierilor: „Dacă înainte mergeam la benzinărie și procuram 100 de litri de motorină, acum mă duc și procur câte 20 de litri de motorină. În primul rând ei nu alimentează în recipiente din plastic cum făceau anii precedenți. Nu e destul că s-au scumpit atât de mult, dar încă și impun condiții. Dar fermierii mici mai ales, ei nu au capacități depăstrare și nici nu au acum capacități să meargă acum cu butoiul metalic să procure, 200 de litri de odată de motorină. Și trăim așa de la zi la zi”.

Cabinetul de Miniștri a aprobat, în ședința de miercuri, 27 aprilie, Regulamentul privind modul de repartizare a mijloacelor pentru compensarea parțială a accizelor pentru motorina utilizată de producătorii agricoli în accest an. Conform documentului, accizele vor fi compensate în mărime de 30 la sută din cota stabilită pentru anul 2022 sau 894 de lei per tonă, în cuantum de până la 100 mii de lei anual per beneficiar.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).