Marcați
Analiză UNDP: Din cauza conflictului din Ucraina, deja anul viitor, fiecare al doilea moldovean riscă să devină sărac
23.03.2022, 13:45
În cazul unui război prelungit în Ucraina, realizările socio-economice ale Moldovei, țara vecină, ar putea fi periclitate, potrivit previziunilor Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Datele sugerează că din cauza conflictului din Ucraina și a crizelor asociate, în Moldova peste 30% din populație ar putea trăi sub pragul sărăciei, iar în următorul an, fiecare al doilea moldovean riscă să devină sărac, se menționează într-un comunicat plasat pe pagina oficială a UNDP în Moldova.

”Legăturile economice apropiate ale Republicii Moldova cu Ucraina și Federația Rusă, escaladarea crizei energetice și impactul fluxului de refugiați sunt factorii care contribuie la aprofundarea crizei. Impactul acesteia se simte deja în țară și se va amplifica, dacă războiul va continua”, se menționează în comunicat.

Pentru a ajuta la identificarea nevoilor de asistență, PNUD va efectua o analiză a impactului lanțurilor valorice perturbate asupra întreprinderilor mici și mijlocii care operează în Moldova. Totodată, PNUD va estima impactul potențial al crizei la nivelul veniturilor gospodăriilor, identificând sprijinul necesar pentru acestea.

În baza parteneriatului său de lungă durată și de încredere cu Guvernul Republicii Moldova, PNUD a oferit sprijin imediat persoanelor refugiate din Ucraina. Ca parte a familiei ONU, PNUD susține comunitățile și autoritățile locale pentru a oferi cazare și provizii de bază refugiaților, inclusiv produse de igienă și pachete cu alimente. Sprijin suplimentar este oferit adăposturilor, pentru a acoperi nevoile urgente, cu accent pe suportul pentru femei și copii. În continuare, PNUD va facilita integrarea socio-economică a refugiaților prin promovarea oportunităților de angajare, extinderea accesului acestora la serviciile publice și asigurarea coeziunii sociale în comunitățile-gazdă.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).