Marcați
Dodon: Fac apel către Guvernul Moldovei să-și retragă imediat sprijinul pentru sancțiunile împotriva Rusiei și Belarusului
16.03.2022, 17:27
Ex-președintele țării, Igor Dodon, îi cere guvernării de la Chișinău să-și retragă imediat sprijinul pentru sancțiunile împotriva Rusiei și Belarusului. Declarația a fost făcută în contextul în care o serie de țări din Occident, în special UE și statele G7, doresc să priveze Rusia de preferințele calității de membru al Organizației Mondiale a Comerțului. Despre aceasta se menționează în declarația vicepreședintelui Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis. Pe lângă țările G7 și UE, la declarația privind intenția de a priva Rusia de regimul favorizat în comerț și de a suspenda procesul de aderare a Republicii Belarus la această organizație, au aderat Albania, Islanda, Australia, Coreea de Sud, Moldova, Muntenegru, Noua Zeelandă, Macedonia de Nord și Norvegia.

"Prin semnarea acestei declarații, voi puneți în pericol funcționarea regimului de Liber Schimb cu Rusia și Belarus – partenerii noștri comerciali tradiționali. Îi privați pe producătorii, exportatorii și importatorii noștri, de posibilitatea de a face comerț liber cu partenerii noștri ruși și bieloruși, deoarece ar urma să ne așteptăm la acțiuni de răspuns din partea Rusiei și Belarusului privind încetarea funcționării regimului de Liber Schimb în raport cu Republica Moldova. În acest caz putem uita și de speranța de a atrage investitori din aceste țări și despre multe forme importante de interacțiune și cooperare", spune Dodon.

Fostul președinte a amintit că R.Moldova este un stat neutru, iar neutralitatea nu este doar un statut de nealiniere la blocuri militare, dar și de neimplicare în conflictele politice, militare și de alt gen ale țărilor terțe.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).