Marcați
Nu vor să le fie poluat aerul
28.12.2021, 15:53
Locuitorii raionului Rezina le cer deputaților PAS renunțarea la legea care va permite arderea cauciucurilor la uzina de ciment. Ei spun că și acum aerul din această zonă este foarte poluat, iar inițiativa reprezentanților majorității parlamentare va provoca o adevărată catastrofă ecologică. Revoltați de indiferența guvernării față de sănătatea lor, oamenii amenință cu blocarea căilor de acces către uzină.

Reprezentanții Consiliului raional Rezina au declarat că, în ultimii ani, din cauza poluării aerului a crescut incidența cazurilor de cancer. De aceea, ei le cer deputaților Partidului Acțiune și Solidaritate să renunțe la legea ce ar permite arderea anvelopelor uzate, pentru a nu agrava situația.

Aurelia Grigoriță, vicepreședintele raionului Rezina: “A crescut incidența cazurilor oncologice. Noi observăm din adresările cetățenilor, pentru a-i susține cu ajutoare materiale, deoarece foarte multe persoane care se adresează sunt bolnave de cancer. Acest proiect de lege a fost în fugă pregătit, în fugă a fost tipărit, să zic așa, pentru că, nu știu, doamnele deputate, inițiatoarele acestui proiect, ar avea o bază științifică a ceea ce se întâmplă, ca să poată să i-a o astfel de decizie. Plus la toate, consilierii s-au arătat absolut indignați de faptul că inițiativa dată atrage după ea, ca o reacție în lanț, foarte multe alte procese”.

Poluarea aerului în urma arderii cauciucurilor uzate ar putea duce chiar la depopularea raionului, atenționează Aurelia Grigoriță.

Aurelia Grigoriță, vicepreședintele raionului Rezina: „Nu este normal să tolerăm astfel de lucruri. Eu încă odată spun, cine și-ar cumpăra casă din cei care votează legea dată, să locuiască în orașul Rezina sau în localitățile Mateuți, Solonceni, care sunt în imediată apropiere?”

Locuitorii satului Solonceni sunt indignați de faptul că guvernanții le-au pecetluit soarta, fără a ține cont de opinia lor.

Directorul Inspectoratului pentru Protecția Mediului, Ion Bulmaga, ne-a declarat că, pentru arderea cauciucurilor, uzina de ciment va avea nevoie de filtre speciale.

Ion Bulmaga, directorul Inspectoratului pentru Protecția Mediului: „În cazul în care vor admite, cu permisiunea legală, a incinerării acestor articole, să fie puse în aplicare cele mai noi metodologii de filtrare, de captare a pulberilor și ingredienților gazoși. Iar noi în paralel cu Agenția de Mediu, care va monitoriza calitatea aerului, urmează deci să asigurăm neadmiterea poluării aerului înconjurător cât și neadmiterea influenței toxice, nocive asupra sănătății populației din sat”.

Proiectul de lege privind incinerarea anvelopelor uzate a fost votat, în prima lectură, de către 52 de deputați PAS.

NTV Moldova

Actualitate

menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).