Marcați
Executivul vine cu inițiativa de a anula prevederea care impune magazinele să pună pe raftul alimentar producție locală
27.12.2021, 18:10
Guvernul PAS pregătește anularea dreptului producătorilor moldoveni care le oferă prioritate la vânzarea produselor în magazine. Ministerul Economiei a elaborat un proiect de lege cu privire la anularea articolului din Legea comerțului intern care prevede susținerea producătorului local și facilitarea accesului în lanțul alimentar cu plasarea a cel puțin 50% din producția autohtonă.

Reprezentanții Ministerului Economiei au discutat inițiativa cu mediul de afaceri, Camera de Comerț și Industrie și cu producătorii și comercianții autohtoni. Participanții la discuții urmează să vină cu propuneri pe marginea celor analizate.

”Trebuie să venim cu soluții foarte concrete și să ținem cont de practicile internaționale, fiindcă suntem o țară mică și depindem de relațiile internaționale”, a declarat ministrul Economiei, Sergiu Gaibu.

Principalele aspecte pe care le va include proiectul sunt interzicerea practicilor comerciale neloiale și crearea unui mecanism de raportare a acestora.

Sergiu Gaibu a declarat, anterior, că facilitarea producătorului local în lanțul alimentar nu este practică și este contrară principiilor Organizației Mondiale a Comerțului (OMC).

De asemenea și președintele Maia Sandu a declarat că legea respectivă trebuie anulată, pentru că ea nu corespunde Acordului de Asociere cu UE.

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au solicitat anterior audierea miniștrilor Agriculturii și Economiei cu privire la lipsa acțiunilor întreprinse pentru susținerea producătorului local. Opoziția a remarcat că de la intrarea în vigoare a legii, prevederile acesteia nu se implementează. Propunerea BCS a fost respinsă de majoritatea PAS.

NTV Moldova

Actualitate

menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).