Marcați
2021: ANUL SCUMPIRILOR
27.12.2021, 14:51
2021 va intra în istoria Republicii Moldova drept anul scumpirilor. Concluzia îi aparține economistului Veaceslav Ioniță. El a realizat un bilanț economic și a constatat că scumpirile au fost mai mari chiar decât cele din 2015, când din sistemul bancar a fost furat un miliard de dolari. De această dată, scumpirile au fost influențate atât de factori interni, cât și de cei externi, explică Ioniță.

Anul 2021 s-a remarcat printr-o creștere galopantă a prețurilor pentru toate mărfurile și serviciile, spune economistul Veaceslav Ioniță.

Veaceslav Ioniță, economist: „Anul 2021 va intra în istoria noastră ca anul inflației sau anul prețurilor. Toate prețurile care au putut crește - s-a întâmplat acest lucru”.

Cel mai mult populația a fost afectată de creșterea tarifului pentru gazele naturale. Contractul negociat de guvernare le-a adus moldovenilor cel mai mare preț din istorie, potrivit lui Veaceslav Ioniță.

Veaceslav Ioniță, economist: „Prețul de import al gazului, evident, a lovit în tarif. Aici vă arăt tariful începând cu anul 1995, când noi, pentru 1000 de m.c., plăteam 28 de bănuți. În acest an, noi am plătit 4 lei 30 de bani. Apoi, am avut cea mai mare creștere din istoria noastră - până la 10 lei și 26, fără TVA de 8%, dar, în total, sunt peste 11 lei”.

De rând cu gazele naturale s-au scumpit carburanții. Acest lucru a produs scumpiri în lanț și niciun domeniu nu a rămas neafectat, a mai spus Veaceslav Ioniță.

Veaceslav Ioniță, economist: „Factorii de bază sunt produsele energetice, produsele alimentare, transportul, care îți scumpește celelalte mărfuri. Drept rezultat, avem această inflație galopantă, care lovește în noi. Plus, avem și specificul autohton. Drept rezultat, avem o creștere a prețurilor”.

Partea proastă a lucrurilor constă în continuarea scumpirilor. Potrivit prognozelor făcute de economistul Veaceslav Ioniță, în anul care vine, cel mai mult vor crește prețurile pentru produsele alimentare.

Veaceslav Ioniță, economist: „La produsele alimentare, cel mai probabil, prețurile vor crește, cel puțin, cu 17,5%. Posibil și mai mult chiar, iar acest lucru ne duce din nou la concluzia că e un record din ultimii 18 ani. Deci dacă anul acesta este anul prețurilor, atunci e anul prețurilor, din nefericire pentru noi toți”.

Expertul a mai menționat că și apartamentele s-au scumpit în acest an până la un nivel mediu de 870 de euro pentru un metru pătrat.

NTV Moldova

Actualitate

menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).