Marcați
Agricultorii moldoveni, către ministrul de profil: Trebuie să fiți de partea noastră, pentru că mâine-poimâine nu veți mai fi ministru
14.12.2021, 18:06
Agricultorii moldoveni nu au prioritate să-și vândă produsele în Republica Moldova. Asta a dat de înțeles ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu, în cadrul unor dezbateri organizate, marți, la Parlament.

Ministrul a declarat că producătorii moldoveni nu pot fi competitivi cu cei din UE, explicând astfel de ce nu se subvenționează în măsura cuvenită agricultura.

”Noi nu putem fi competitivi cu producătorii din UE din simplul motiv că subvenționarea sectorului este total diferită. În același timp, producătorii noștri se află în concurență nemijlocit cu acei producători din UE. Acesta este adevărul crud în care trăim și trebuie să facem față”, a spus Gherciu.

Afirmația i-a revoltat pe reprezentanții sectorului prezenți la discuții.

Președintele Asociații ”Moldova Fruct”, Vitalie Gorincioi, i-a cerut ministrului să spună franc că pentru acest Guvern nu este o prioritate susținerea producătorilor agricoli moldoveni.

”În cazul acesta spuneți: concurați așa cum este, nu aveți voi prioritate să vindeți produsele voatre în Republica Moldova, trebuie să fim concurenți cu ceilalți. Cum să fim concurenți, când românii primesc 25 de miliarde de euro pentru cinci ani să susțină agricultura și noi cu trei bănuți aici și aceia vrem să-i împărțim să nu-i supărăm pe niciunul”, a spus producătorul.

”Care e soluția?, a replicat ministrul Agriculturii.

”În primul rând, să mărim fondul de subvenționare, așa cum era până la 4% (din veniturile la bugetul de stat -n.red.)”, a menționat Gorincioi.

”Spuneți cum?”, a întrebat din doi ministrul din Guvernul Gavrulița.

”Când ne ajunge cuțitul la gât, am înțeles că pentru energetică s-au găsit un milirad și jumătate, așa și pentru agricultură trebuie să găsim. Vă rog, domnule ministru, dumneavoastră să fiți de partea agricultorilor. Mâine-poimâine veți fi cu mine pe o filieră, că așa e viața”, a declarat agricultorul.

Amintim, deputații PSRM au înregistrat în Parlament o inițiativă legislativă care prevede majorarea Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural. Proiectul prevede ca alocațiile anuale pentru acest fond să constituie nu mai puțin de 4% din cheltuielile aprobate ale bugetului de stat. Asta ar însemna că subvenționarea agricultorilor putea să depășească anul viitor 2 miliarde de lei. Inițiativa a fost respinsă de Guvernul Gavrilița și deputații PAS.

NTV Moldova

Actualitate

menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).