Marcați
Serbia plătește cel mai puțin pentru gaz
29.11.2021, 13:21
Europa dorește să limiteze livrările de gaze naturale din Federația Rusă, în pofida unui deficit resimțit pe piața comunitară. Declarația a fost făcută de către președintele sârb, Aleksandar Vucic, într-o emisiune TV. El a anunțat că țara sa a reușit să economisescă aproximativ un miliard de euro, datorită prețului favorabil obținut în urma negocierilor cu autoritățile de la Moscova pentru acest tip de combustibil.

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a precizat că unele cancelarii occidentale vor să blocheze dezvoltarea proiectului ”Nord Stream - 2”.

Aleksandar Vucic, președintele Serbiei: „Rușii au o problemă despre care nu vor să vorbească. Mai exact, se încearcă o constrângere politică, deși există un deficit de gaz în Europa. Acum, acesta se ridică la 70 de miliarde de metri cubi, dintre care 55 de miliarde de metri cubi ar putea fi livrate prin proiectul ”Nord Stream – 2”, acesta fiind deocamdată blocat, din cauza presiunilor SUA”.

Liderul de la Belgrad și-a exprimat recunoștința față de Vladimir Putin, pentru faptul că a acceptat un preț avantajos pentru gazele naturale livrate Serbiei. Datorită noului preț de import, mult mai mic, obținut în urma negocierilor cu Rusia, Serbia va economisi 300 de milioane de euro în șase luni, a precizat președintele Aleksandar Vucic.

Aleksandar Vucic, președintele Serbiei: „Acest preț pentru gaz va fi cel mai mic din Europa, cu excepția țărilor din Comunitatea Statelor Independente. Conform formulei de calcul în care se ia ca referință prețul petrolului, 1.000 de metri cubi de gaz pentru Serbia va costa aproximativ 270-275 de dolari”.

La rândul său, ministrul sârb al Afacerilor Externe, Nikola Selakovic, a declarat că acordul de furnizare a gazelor naturale, semnat dintre președintele rus, Vladimir Putin, și cel sârb, Aleksandar Vucic, a fost unul istoric.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).