Marcați
Asigurarea cu căldură a populației și instituțiilor importante cu caracter social este pusă în pericol: Statul scoate din rezerva de stat peste 16 mii de tone de păcură
19.10.2021, 09:48
Comisia pentru Situații Excepționale a decis eliberarea din rezervele de stat a cantității de 16,5 mii de tone de păcură, care va permite menținerea procesului tehnologic de asigurare a populației cu energie electrică și termică. Ministerul Afacerilor Interne a publicat, aseară, pentru consultări publice proiectul hotărârii Guvernului cu privire la eliberarea păcurii din rezervele de stat.

Conform proiectului, arderea păcurii eliberate va permite asigurarea populației și instituțiilor importante cu caracter social: grădinițe, spitale, școli, cu energie electrică, dar și agent termic în perioada rece a anului.

”Din cauza situației de criză privind livrarea gazelor naturale în Republica Moldova, ”Termoelectrica” a fost trecută la arderea păcurii. În acest sens, reieșind din faptul că la data de 15 octombrie, „Termoelectrica” a epuizat stocul disponibil personal de păcură, pentru a nu stopa procesul tehnologic de producerea energiei electrice și termice, Comisia pentru Situații Excepționale a decis eliberarea cantității de 16500 tone de păcură din rezervele de stat, care va permite menținerea procesului tehnologic de asigurare a populației cu energie electrică și termică”, se menționează în document.

Totodată, „Termoelectrica” va utiliza păcura eliberată pentru producerea energiei electrice și termice, cu restituirea în bugetul de stat a mijloacelor financiare obținute în urma valorificării acesteia, în bază de contract încheiat cu Agenția Rezerve Materiale.

”Conform evidenței prețul păcurei eliberate din rezervele de stat este de 51659435,28 lei. Însă, în situația crizei energetice la nivel mondial, se atestă o creștere rapidă și necontrolată a prețurilor la produsele petroliere. Prin urmare, este dificilă stabilirea prețului de reîntregire a stocului din rezervele de stat cu păcură, acesta fiind determinat și de serviciile de transport, transbordare, descărcare, stocare etc. (pentru transportarea cantității care să asigure completarea rezervelor de stat cu cantitatea eliberată sunt necesare estimativ 11-13 garnituri de tren)”, potrivit notei informative.

Autorul proiectului menționează că, având în vedere că achiziționarea, transportarea și stocarea păcurii este de durată, procesul dat nu este real a fi realizat în anul 2021. În acest context, se propune alocarea de către Ministerul Finanțelor în anul 2022, a mijloacelor financiare pentru completarea rezervei de stat cu cantitatea de păcură eliberată.

NTV Moldova

Actualitate

menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).