Marcați
România devine studiu de caz
18.10.2021, 18:21
România devine studiu de caz pentru străini. Organizația Mondială a Sănătății va trimite o delegație, pentru a afla de ce, într-o țară cu acces la toate vaccinurile posibile, rata imunizării este atât de scăzută. Între timp, medicii din țara vecină dau alarma - secțiile de terapie intensivă sunt arhipline cu pacienți nevaccinați, iar ambulanțele formează cozi la spitalele de boli infecțioase, unde paturile sunt amenajate inclusiv pe coridoare.

Situația epidemiologică se agravează în România în fiecare zi. Spitalele nu mai fac față numărului de solicitări extrem de mare. Președintele Colegiului Medicilor din această țară, Daniel Coriu, a anunțat că situația va fi și mai dificilă, deoarece majoritatea nu are încredere în îndemnul autorităților de a se imuniza.

Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România: „Toate spitalele sunt pline. Nu mai putem face față cazurilor noi. Avem un număr foarte mare de decese inevitabile. Sursa umană, cotul medical, este sub o presiune uriașă. Suntem obosiți, suntem copleșiți. Un moment foarte, foarte greu pentru existența noastră. Cum am ajuns aici? Prin nevaccinare. Prin lipsa de încredere în mesajul nostru, al medicilor. Deja țara noastră este un exemplu negativ la nivel internațional, prin comparație cu țările unde rata de vaccinare este peste 80%”.

Președintele Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu, consideră necesară interzicerea lansării mesajelor neautorizate privind caracterul infecției COVID-19.

Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România: „Vrem să interzicem acest fenomen complet. Să interzicem medicilor, care ies în public, să transmită mesaje greșite. Noi nu vom putea merge retrospectiv. Nu avem o listă. Noi o să propunem un mecanism rapid de sancționare. Cine iese în public cu mesaje greșite - va intra în analiza unei comisii și, în acest moment, se suspendă exercitarea profesiei”.

Rata scăzută a vaccinării în România a ajuns un subiect fierbinte și în presa internațională. Într-un reportaj publicat pe site-ul ”Euronews”, realizat de jurnaliștii de la ”Associated Press”, sunt arătate ambulanțe, care formează cozi la spitale. Cei mai mulți pacienți nu sunt vaccinați, subliniază în reportaj directorul medical al Institutului ”Matei Balș”, Adrian Marinescu.

Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului ”Matei Balș”: „Procentul este de peste 95% pentru persoanele nevaccinate. Undeva 92 și 95. Sunt excepții cei care au schema completă de vaccinare”.

Până acum, în România au fost înregistrate peste 1,4 milioane de cazuri de COVID-19. Mai mult 1,2 milioane s-au tratat, iar aproape 42 de mii au decedat. Jurnaliștii de la ”Recorder” au scris, acum cinci zile, că România a ajuns pe primul loc în Europa și pe locul trei în lume, la capitolul rata de mortalitate provocată de COVID-19.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).