Marcați
Guvernul caută gaz acolo unde nu este
13.10.2021, 17:18
Guvernul intenționează să cumpere gaze naturale din Uniunea Europeană, după ce a eșuat în negocierea unui nou contract cu furnizorul tradițional Gazprom. Informația a apărut în ziarul britanic Financial Times, a doua zi după ce vicepremierul Andrei Spînu a declarat că Moldova este în căutarea unor surse alternative. Între timp, experții spun că Moldova a fost adusă în acest impas din cauza acțiunilor populiste ale guvernării, iar combustibilul din Uniunea Europeană va fi cu mult mai scump decât ceea ce ne-ar putea oferi concernul rus.

Oficialii moldoveni sunt în proces de discuții cu UE privind importul de gaz din România, notează Financial Times, cu referire la surse din Guvernul Gavrilița. La Chișinău, autoritățile nu au anunțat însă despre discuții cu europenii pe această temă. Doar vicepremierul Andrei Spânu a declarat, la revenirea din Rusia, că are loc identificarea unor surse alternative.

Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regional: „Discutăm despre alternativa de procurare a gazului de pe alte piețe. La moment, cele mai apropiate de noi este Rusia, România, Ucraina. Suplimentar, este Uniunea Europeană. Deci suntem în discuții, vedem care sunt disponibilitățile și, în funcție de asta, vom decide”.

Experimentele noii guvernări în materie de procurare a gazelor naturale de pe alte piețe nu sunt văzute cu ochi buni de experți. Asta pentru că Europa înregistrează în ultima perioadă prețuri record pentru acest combustibil. În plus, transportarea spre țara noastră va implica noi cheltuieli. Cele mai simple calcule arată că gazul din Europa ar putea costa consumatorul 15 lei per metru cub, față de patru lei, cum este acum, a spus analistul Sergiu Ungureanu.

Sergiu Ungureanu, expert în domeniul energetică: „Plus, aici ar trebuie să adăugăm și prețul de transport prin sistemele de gazoduct ale țărilor care vor livra acest gaz către Republica Moldova. Deci, cel mai probabil, va fi un preț mai mare decât prețul pe care Moldova îl negociază în mod normal în contractul standard cu Gazprom. Acesta s-ar ridica la un preț de circa 15 lei, dar încă nu avem tarife aprobate de ANRE, care ar majora prețul gazului”.

O altă problemă este că Uniunea Europeană nu are surplus de gaze naturale, pentru a le revinde, a mai spus expertul energetic Sergiu Ungureanu.

Sergiu Ungureanu, expert în domeniul energetic: „Țările din Uniunea Europeană - România, Bulgaria - simt acum o lipsă de gaze și se confruntă cu o criză generală și întreaga Uniune Europeană. Atunci, surplusurile acestea, practic, nu există. Trebuie să înțelegem că rezervele de gaz natural, care, în mod normal, la Uniunea Europeană erau la circa 95-100 de procente, anul acesta sunt la 74 la sută”.

Prin urmare, Chișinăul nu trebuie să cerșească acum gaze naturale, mai ales acolo unde ele sunt lipsă, ci să stabilească un dialog profesionist cu partea rusă. Despre asta menționează analistul Dionis Cenușa.

”Despre negocieri vorbea deschis conducerea Moldovagaz, în timp ce președintele Sandu a declarat că subiectul este pur comercial, sugerând că Guvernul nu ar trebui să se implice. Deci nu a existat un interes politic ca Guvernul să se implice în negocierile cu Gazprom. (...) Cu partea rusă s-a discutat în treacăt despre acest lucru, pentru prima dată, în timpul vizitei fulger a lui Dmitri Kozak la Chișinău. Nimic însă nu urmat după aceasta, dacă facem referință strict la implicarea Guvernului, care s-a trezit nepregătit cu contract prelungit pe o lună, cu prețul de aproape 800 dolari pentru mia de metri cubi”, a precizat expertul.

Cu cât va întârzia Guvernul să obțină un contract cu Gazprom, cu mai rapid se va produce colapsul energetic, atenționează expertul Sergiu Ungureanu.

Sergiu Ungureanu, expert în domeniul energetic: „Practic, întreaga energie electrică, întreaga energie termică se produce în baza gazului natural și trebuie să înțelegem foarte bine că, dacă se vor opri livrările de gaz natural, vom avea probleme atât pe partea energiei termice, cât și pe partea energiei electrice. Consumatorii vor avea de suferit, în primul rând, din cauza prețurilor mai înalte, dar cea mai mare problemă va fi dacă vor fi oprite livrările de gaze naturale în special pentru consumatorii industriali, care au linii de producere, care au procese industriale, care nu pot fi oprite și care depind foarte mult de consumul de energie”.

Situația gravă în care s-a pomenit țara noastră este consecința abordării populiste de către guvernare a politicii externe, spun experții. Or, printrun dialog extern constructiv, o guvernare pragmatică ar fi obținut condiții mai bune, așa cum au făcut Ungaria și Serbia, însă conducerea de la Chișinău a preferat să joace pentru public, este de părere jurnalistul Oleg Cosîh.

Oleg Cosîh, jurnalist: „Acum, când Moldova ar fi putut cumpăra la un preț de 220 de dolari, noi trebuie să achităm aproximativ 1.000, conform prețurilor spot. Asta înseamnă de cinci ori mai scump, iar dacă e să înmulțim la volumul pe care îl consumăm în perioada rece, o să fim nevoiți să achităm în plus sume astronomice. De aceea, când cineva se ocupă în Moldova de populism, trebuie să se gândească și să calculeze foarte bine ce vrea și cu ce se poate termina totul. Acum, noi culegem roada acelor exclamări făcute de dragul unor like-uri în rețele, pentru care noi toți o să plătim”.

După vizita fără vreun rezultat la Moscova a ministrului Andrei Spînu, aprovizionarea Moldovei cu gaze naturale s-a redus cu aproximativ o treime, în timp ce prețul a crescut la 790 de dolari, de aproape cinci ori mai mult față de media plătită de țara noastră anul trecut.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).