Marcați
Un ministru din Guvernul PAS susține că decizia de a obliga angajații din Educație de a se testa din banii proprii este ILEGALĂ
12.10.2021, 11:27
Disensiuni în cadrul Guvernului PAS. Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari, le contrazice pe premierul Natalia Gavrilița și ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, în cazul obligării angajaților din sistemul educației de a se testa din banii proprii.

Într-un răspuns dat la solicitarea Federației Sindicale a Educației și Științei (FSEȘ), ministrul atrage atenția că decizia de a impune pedagogii să achite din buzunarul propriu teste COVID este ilegală, deoarece ea este contrară Legii securității și sănătății în muncă. Potrivit acestei legi, cel care are obligația de a suporta cheltuielile pentru asigurarea protecției securității și sănătății lucrătorului este angajatorul.

În răspunsul semnat de ministrul Spătari se menționează că, ”potrivit legii, mijloacele financiare cheltuite de către angajator pentru realizarea măsurilor de securitate și sănătate în muncă sunt deductibile și nu vor comporta, în nicio situație, obligații financiare din partea lucrătorilor”.

Ministrul Muncii concluzionează că ”angajatorul are obligația de a asigura realizarea acțiunile cu privire la securitate, igienă și sănătate în muncă, fără a solicita salariatului să suporte careva cheltuieli pecuniare”.

Președintele FSEȘ, Ghenadie Dodos, a salutat reacția ministerului la cele două adresări înaintate autoritățile statului încă la 23 august, dar a precizat că de fapt federația s-a adresat primului ministru.

”Răspunsul ar trebui să vină de la Guvern, și să conțină renunțarea de la obligativitatea ilegală a achitării testelor din contul salariaților. Mai așteptăm”, a menționat președintele FSEȘ.

Răspunsul ministerului nu stipulează dacă vor fi restituite cheltuielile suportate până în prezent de angajații din învățământ pentru achitarea testelor COVID.

Un ministru din Guvernul PAS susține că decizia de a obliga angajații din Educație de a se testa din banii proprii este ILEGALĂ

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).