Marcați
Experții economici trag un semnal de alarmă: Înregistrăm cele mai mari scumpiri din ultimii cinci ani
11.10.2021, 11:28
În Republica Moldova se înregistrează cele mai mari scumpiri din ultimii cinci ani. Despre aceasta expertul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță a scris pe rețelele se socializare, după ce a analizat datele publicate de către Birul Național de statistică.

"Conform datelor Biroului Național de Statistică, în luna septembrie Indiciile Prețurilor de Consum a înregistrat o creștere de 1,68%, ceea ce este cea mai mare creștere din ultimii 5 ani. Recordul precedent a fost stabilit în Octombrie 2016, când prețurile au crescut cu 1,8%. În valoare anuală prețurile în luna septembrie 2021 au crescut cu 6,7%. Cea mai mare creştere a preţurilor a fost înregistrată la produsele alimentare, care în luna septembrie s-au majorat cu 2,7%, cea ce este de 2,2 ori mai mult decât media specifică acestei luni în ultimii 20 de ani", spune Ioniță.

Potrivit datelor BNS, din august până în septembrie cele mai semnificative creșteri de prețuri la produsele alimentare au fost înregistrate la legume – cu 19,6%. Ouăle de găină s-au scumpit într-o lună cu 4%, crupele – cu 2,5%, laptele – cu 2,5%, iar prețul la pâinea din făină de grâu a crescut într-o lună cu 1,6%. Totodată, au fost înregistrate creșteri semnificative de preț la gaz lichefiat – cu 8,3%, cărbune de pământ – cu 6,1%, benzină – cu 3,1%, lemne pentru foc – cu 2,7%, motorină – cu 2,4%.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).