Marcați
Guvernul PAS nu acceptă proiectul BCS de dublare a bugetului pentru dezvoltarea agriculturii și satelor
6.10.2021, 12:50
Guvernul Gavrilița nu susține proiectul de lege cu privire la dublarea Fondului de subvenționare în dezvoltarea agriculturii și mediului rural, înaintat de fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor. Cabinetul de Miniștri va da, în ședința de miercuri, aviz negativ la această inițiativă.

Potrivit Guvernului PAS, propunerea BCS de majorare a ajutorului acordat agricultorilor este defectuoasă și afectează negativ procesul bugetar. În nota dată de Guvernul Gavrilița la acest proiect se menționează că ”legea bugetară anuală reprezintă mediul unic în care se planifică şi se repartizează resursele bugetare disponibile ale statului în strânsă corelare cu prioritățile politice ale Guvernului și ținând cont de performanța programelor de cheltuieli publice”.

Inițiativa Blocului Comuniștilor și Socialiștilor prevede ca alocațiile anuale din bugetul de stat, cumulativ cu alte surse, pentru Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural să constituie nu mai puțin de 4 la sută din cheltuielile aprobate ale bugetului de stat.

Potrivit autorilor, majorarea bugetului pentru dezvoltarea agriculturii și satelor este determinată de creșterea numărului solicitanților de subvenții. Conform Raportului AIPA pentru anul 2021, preliminar cele 773,9 milioane de lei preconizate pentru subvenționarea post-investițională, 820 de milioane de lei constituie angajamentele asumate față de producătorii agricoli care au depus cereri de subvenționare în 2020.

Fracțiunea BCS a înregistrat acest proiect în Parlament încă la 09 august. Deputații socialiști au propus de nenumărate ori includerea acestei chestiuni pe ordinea de zi a ședinței comisiilor de specialitate și a ședinței în plen a Parlamentului, însă de fiecare dată majoritatea PAS a refuzat să examineze proiectul care prevede majorarea sumelor alocate pentru subvenționarea agricultorilor și dezvoltarea satelor.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).