Marcați
Reguli confuze pentru HoReCa
1.10.2021, 17:58
Certificatul COVID-19 este obligatoriu, de astăzi, și pentru sectorul HoReCa, în localitățile în care a fost instituit gradul de alertă cod roșu. Administratorii localurilor spun că s-au conformat cu greu noilor reguli, deoarece sunt confuze, iar autoritățile nici nu intenționează să asigure claritate. Din acest motiv, oamenii au început să evite hotelurile, cafenelele și restaurantele, iar patronii spun că suportă pierderi enorme.

Noile reguli sunt neclare și nu prevăd procedura corectă de verificare a certificatelor COVID, ne-au spus managerii restaurantelor.

Dumitru Cebotărescu, restaurator: „Am scris regulamentul că la intrare solicităm oamenii să ne arate certificatul. Poate fi de la medic, de la altă țară de vaccinare și noi pur și simplu ne uităm, pentru că noi nu putem verifica nici nu avem acest drept. Noi nu suntem în drept de a controla datele personale a oamenilor. Noi putem numai să ne uităm și omul poate să prezinte.

Ștefan Chiricuța, administrator restaurant fast food: „Verifică certificatele persoana responsabilă de tură, deci administratorul care la moment nu are de lucru, pentru că nu avem oaspeți, respectiv el stă la intrare și verifică fiecare persoană care intră în local, și evident după cum deveți sala este goală, deci intră foarte puțini oameni. Sperăm să vină mai mulți, dar nu cred”.

Un alt aspect care îi nemulțumește pe reprezentanții acestui sector este numărul mare al oamenilor care au anulat rezervările, deoarece nu toți oaspeții dețin certificat de vaccinare.

Dumitru Cebotărescu, restaurator: „Trebuia să fie o masă festivă, și o domnișoară a spus că ”mii de scuze, noi am închiriat o casă și 25 de oameni o să fim acolo”. Noi am încercat, poate ”noi putem să vă deservim, poate să vă aducem catering, poate să vă dăm livrare, că avem livrare” - ”Nu, nu, mulțumesc, eu mă descurc”, și asta este, deci deja o masă noi precis am pierdut. O să vedem mai departe ce o să fie. Eu presupun că o să fie scăderi desigur, că oamenilor o să fie complicat să vină”.

Ștefan Chiricuța, administrator restaurant fast food: „Sunt foarte puțini oaspeți care acceptă să intre în local, sunt foarte puțini care intenționează să intre în local, mai ales în momentul în care solicităm la intrare un certificat. Oamenii sunt revoltați și nu înțeleg de ce trebuie să facă un test COVID care costă câteva sute de lei ca să cumpere un produs de 50 de lei. Nu văd o problemă ca o persoană care se apropie la local să ia comanda la pachet, să intre la casă, care este lângă ușă, a comandat și a plecat. Însă cu părere de rău suntem nevoiți să îi rugăm să facă comanda la ușă să aștepte afară să înghețe până scoatem comanda, fapt ce îi nemulțumește pe oaspeți în mare parte refuză și pleacă”.

Administratorii localurilor de alimentație publică sunt de părere că actuala guvernare folosește sectorul HoReCa drept bâtă pentru a-i forța pe oameni să se vaccineze.

Dumitru Cebotărescu, restaurator: „Noi trebuie să înțelegem că nu am avut nici un suport care ar trebuie să meargă alături de restricții de la începutul pandemiei. În momentul de față rămân restricții practic numai la HoReCa, iar în alte industrii nu este implementat nimic. Eu consider că această decizie este mai mul de dragul piarului, pentru a condiționa cumva oamenii să facă vaccin”.

Ștefan Chiricuța, administrator restaurant fast food: „Financiar și economic vom avea pierderi enorm de mari. Nu vedem încă nici o soluție cum să rezistăm și cum ne va susține Guvernul, și urmează să așteptăm și noi careva măsuri în susținerea domeniului HoReCa. Că defapt, din punctul meu de vedere, acum domeniul HoReCa este folosit ca un instrument de a încuraja oamenii să se vaccineze. Fapt care, din punctul meu de vedere, nu este o abordare coreactă și profesională”.

Noile restricții sunt abuzive și lipsite de logică, spun oamenii de rând.

Noile reguli au fost instituite de Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică până la sfârșitul acestei luni.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).